Slavko Kojić: Ogorčen sam što Grad Zagreb ostaje bez dijela poreznih prihoda

"Ne bih vam bio u koži. Prestrojite vojsku i ranjenike", poručio je Kojiću član skupštinskog Odbora za financije Vlado Crkvenac s Liste Milana Bandića


Zagrebački gradski proračun za 2015. planiran je u iznosu od 6,85 milijardi kuna što je za 6,16 posto manje od ovogodišnjeg, izvijestio je pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić te se požalio da Grad Zagreb zbog poreznih izmjena ostaje bez dijela prihoda od poreza na dohodak i prireza pa je u deficitu od 781 milijun kuna, a nije mogao reči hoće li zbog toga poskupjeti komunalije.

"Riječ je o proračunskom deficitu od 781 milijun kuna koliko iznosi i proračun Grada Splita", rekao je Kojić na skupštinskom Odboru za financije koji je o proračunu raspravljao uoči sjednice zagrebačke Gradske skupštine gdje će se proračun, u prvom čitanju, naći 2. prosinca.

Dodao je kako su u zagrebačkom gradskom proračunu za 2015. planirali smanjenje od 450 milijuna kuna, no zbog novonastalih okolnosti i izmjena poreznih zakona koje je Hrvatski sabor donio ovaj tjedan, u Gradskoj upravi treba razmotriti novonastale okolnosti.

"Nismo računali da ćemo izgubiti još 330 milijuna kuna", rekao je Kojić objasnivši da su namjenski prihodi za školstvo, zdravstvo, umirovljenike i vatrogasce dosad iznosili 550 milijuna kuna, a da ih je država sad smanjila za 60 posto odnosno za 330 milijuna kuna.

"Ne znam kako ćemo sve to namaknuti. Morat ćemo odustajati i od nekih djelatnosti i kapitalnih ulaganja", naglasio je.

"Zakoni se možda mogu mijenjati preko noći, ali odgovori ne mogu uslijediti preko noći. Zbog smanjenja prihoda od poreza na dohodak i prireza, Grad Zagreb trpi smanjene prihoda. Nemoguće je odmah dati odgovor na takav izazov. Ogorčen sam i još pod dojmom promjene propisa. Pričekajte mjesec dana", odgovorio je Kojić na pitanje novinara hoće li zbog toga biti poskupljenja komunalija i drugih usluga.

Oštro kritizirajući paket izmjena poreznih zakona koje je Hrvatski sabor donio ovaj tjedan, Kojić je izradu gradskog proračuna u tom kontekstu ocijenio dramatičnim okvirom kakav nije viđen od 2007., godine u kojoj je bila porezna reforma.

Smatra da nove porezne izmjene neće donijeti očekivano povećanje potrošnje ni većeg prihoda od PDV-a na državnoj razini, a da su na lokalnoj razini stvorile "apsolutnu financijsku zbrka".

Kojić je istaknuo da je HDZ-ova porezna skala bila pravednija, dok ova "debeloj guski maže vrat" jer će oni s većim plaćama više i dobiti.

Pozvao je i na Europsku povelju o lokalnoj samoupravi, a koju je potpisala i Republika Hrvatska, u kojoj stoji da jedinice lokalne samouprave imaju pravo na svoje prihode kojima mogu slobodno raspolagati, pa i na Ustav RH, budući da Grad Zagreb mora odvajati i za ostale jedinice lokalne samouprave koje su u težem položaju.

"Ne bih vam bio u koži. Prestrojite vojsku i ranjenike", poručio je Kojiću član skupštinskog Odbora za financije Vlado Crkvenac s Liste Milana Bandića.

Rekao je i kako nema ništa protiv da Grad Zagreb pomaže ostalim jedinicama lokalne samouprave, ali da bi više volio kad bi to bilo na dobrovoljnoj bazi, "a ne pod moraš". "Da to ne radimo po sili zakona, prirez bi nam bio nula", ustvrdio je.

HDZ-ov član odbora Dražan Bilokapić smatra da potezi Vlade RH nisu dobri za Grad Zagreb kad je riječ o poreznim promjenama, no pitao je i nije li se moglo uštedjeti više na subvencijama Zagrebačkom holdingu, odnosno ZET-u, kad Holding sad posluje s dobiti.

Upitao je i zašto rastu rashodi za zaposlene kad je gradonačelnik Milan Bandić obećao da će smanjivati plaće i broj zaposlenih, no iz Gradske uprave odgovorili su da je riječ o novim zaposlenicima u novoizgrađenim školama te u sportskim objektima.

"Čini mi se da će se opet 'udariti po džepu' poreznih obveznika", upozorio je član odbora Ivan Obad (HSS) te istaknuo da je 14.000 zagrebačkih obrtnika u teškoj situaciji pa će na prijedlog proračuna uputiti i nekoliko amandmana tražeći gradnju Centra za obrtnike, škole i vrtića u Trnavi.

"Ne tražimo ništa za sebe, želimo da nešto ostane novim generacijama", naglasio je Obad.

Hina
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL