Predrasude naše svagdašnje: Obitelj brani djevojci vezu s mladićem samo zato što je slijep

PITANJE: Poštovani, javljam Vam se s problemom koji je izazvao nemir u cijeloj našoj obitelji. Moja mlađa sestra, koja je fakultetski obrazovana, uspješna na radnom mjestu, lijepa, financijski neovisna i zbrinuta već godinu dana održava vezu s mladićem koji je slijep. I on je završio fakultet, zaposlen je i živi samostalno.

 

Nakon što ga je dovela i upoznala sa mnom i roditeljima pokušali smo joj ukazati na ludost do koje može dovesti njihov odnos. Mislimo da pored tolikih mladića i prilika njoj ne treba veza s nekim koga će vuči kroz život. Svakim danom smo sve više zabrinuti da će se odlučiti na vjenčanje, i što tada!? Hoće li on moći sudjelovati u obiteljskim obvezama kao zdrav muškarac? Što kada dođu djeca, hoće li naslijediti njegov problem s vidom? Pokušavamo utjecati na nju, a to se svaki put pretvori u svađu, zbog čega smo svi na rubu živaca.

ODGOVOR: Vaša prva reakcija na sestrin izbor je u određenoj mjeri razumljiva. Iznenađenje je za cijelu obitelj, vjerojatno, uz zbunjenost izazvalo i strah. Posebno ako ste se tek tada susreli s osobom koja ima određeni invaliditet.

Međutim, nevjerojatno je da nakon druženja i upoznavanja niste dozvolili sebi upoznati mladića van njegovih ograničenja. Iz iznesenog može se tek zaključiti sestra je kreator vlastitog života i izbor je njezino pravo koje bi vi kao obitelj trebali prihvatiti i poštivati. Mladić koji, kako kažete, unosi nemir u obitelj i sam je dokazao svoju inteligenciju i energiju završivši studij i zaposlivši se, što sigurno nije bilo jednostavno. Posebno kad zamislite da vi koji ste ga upoznali gledate tako ograničeno i s predrasudama. Kako mu je tek bilo među potpunim strancima!? Osoba bez vida može kao svaki drugi čovjek sudjelovati u svim segmentima življenja. Mladić vaše sestre sigurno je do sada prihvatio svoje stanje i koristi druga osjetila u većoj mjeri, prvenstveno sluh i opip. Razmišljate o mogućnosti roditeljstva. Po tom pitanjum, ako postoji razumijevanje vas kao obitelji, prijatelja, šire zajednice život je normalan. Ne postoje realni razlozi da bude drugačije. Vrijeme je da vi otvorite oči i uvidite da je on puno više od slijepe osobe i date sebi i njemu priliku koja će vratiti mir cijeloj obitelji.

In Portal

 

Povezane vijesti