Studija: Kćerima majki koje su imale gestacijski dijabetes prijeti pretilost

Gestacijski dijabetes pojavljuje se u 4 do 5 posto trudnoća. Ako ne bude pravilno kontroliran može ugroziti i majku i dijete

 

Rezultati studije objavljene u stručnom časopisu Diabetologia koje su američki znanstvenici prikupljali u desetgodišnjem razdoblju na uzorku od 21.000 trudnica pokazali su da je redovita konzumacija pržene hrane prije trudnoće povezana s većim rizikom za gestacijski dijabetes.
Gestacijski dijabetes pojavljuje se u 4 do 5 posto trudnoća. Ako ne bude pravilno kontroliran može ugroziti i majku i dijete. U slučaju da niti redovita tjelovježba u mjeri preporučenoj od liječnika i pravilna prehrana nisu dovoljne za regulaciju glukoze u krvi, liječnik prepisuje inzulin. U trudnoći hormoni divljaju pa je gestacijski dijabetes rezultat nedovoljnog stvaranja i inzulina, odnosno povišene razine glukoze u krvi. Obično nema nikakvih simptoma pa se preporučuje test na glukozu nakon 24. tjedna trudnoće. Sam test na glukozu nije izravan pokazatelj gestacijskog dijabetesa, no upućuje liječnika na dodatne testove kojima se sa sigurnošću može utvrditi njegova pojava.
U navedenoj studiji gestacijski dijabetes pojavio se kod 850 trudnica uključenih u istraživanje. Pokazalo se kako su žene koje su prije trudnoće prženu hranu konzumirale do tri puta tjedno imale prosječno 13 posto veći rizik za gestacijski dijabetes nego žene koje su takvu hranu jele manje nego jednom tjedno. Kod žena koje su prženu hranu jele 4 do 6 puta tjedno rizik za gestacijski dijabetes bio je veći za 31 posto, dok je rizik bio više nego dvostruko veći kod ispitanica koje su prženu hranu jele više od sedam puta tjedno.
Ova je pojava bila izraženija kod žena koje su prženu hranu jele u restoranima nego kod žena koje su je jele kod kuće, dodaju znanstvenici iz National Institute of Child Health and Human Development.
Nadalje, druga studija istraživala je povezanost tjelesne težine kćeri žena koje su imale gestacijski dijabetes i došlo se do spoznaje da im prijeti veći rizik za preveliku tjelesnu masu u djetinjstvu.
Podaci prikupljeni od oko 400 djevojčica praćenih tijekom šest godina pokazuju kako je prisutnost gestacijskog dijabetesa kod majki bila povezana s prosječno 3,5 puta većim rizikom za preveliku tjelesnu masu kod kćeri. Ovaj rizik je bio 5,5 puta veći kod djevojčica čije su majke imale gestacijski dijabetes te su i same imale preveliku tjelesnu masu prije trudnoće.
Stručni časopis Diabetes Care pokazao je kako veza gestacijskog dijabetesa kod majki i prevelike tjelesne mase kod kćeri nije ovisila o čimbenicima poput etničkog podrijetla ili početka puberteta.

M. Damjanović