Priopćenje Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom povodom prosvjeda članova Udruge hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine

U svrhu mirnog i razumnog rješavanja pitanja ratnih vojnih invalida apeliram na predstavnike Vlade RH i nadležna ministarstva da se što hitnije, kako ne bi došlo do još većih zdravstvenih problema koji mogu biti potencirani prosvjedima, sastanu sa predstavnicima Udruge HRVI I. skupine

Na inicijativu Pravobraniteljice Anke Slonjšak održan je sastanak na kojem su predstavnici Udruge HRVI I. skupine izložili probleme s kojima se svakodnevno suočavaju od kojih je posebno istaknut upravo problem održavanja zdravlja, provođenja rehabilitacije te liječenje i sprječavanje nastanka rana – dekubitusa koji su za ovu populaciju opasni po život. Osim navedenog ukazali su i na nove izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju koje zadiru u mirovinska prava ratnih vojnih invalida te učestale promjene Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji koje njihova prava neprekidno smanjuju.

Nakon sastanka Pravobraniteljica je dogovorila sastanak s ministrom zdravlja te predstavnicima Udruge HRVI I. skupine, koji će se održati sljedeći tjedan.

"Ovi prosvjedi, za mene kao Pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom izuzetno su mučni upravo zbog činjenice da osobe s invaliditetom, članovi udruge Hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine traže zaštitu svojih prava prosvjedima. Pogotovo mislim na 100% tne invalide domovinskog rata, koji se sa svojim najtežim invaliditetom i teškim zdravstvenim stanjima već četvrti dan, na ovom hladnom vremenu izlažu riziku po svoje zdravlje.

U svrhu mirnog i razumnog rješavanja pitanja ratnih vojnih invalida apeliram na predstavnike Vlade RH i nadležna ministarstva da se što hitnije, kako ne bi došlo do još većih zdravstvenih problema koji mogu biti potencirani prosvjedima, sastanu sa predstavnicima Udruge HRVI I. skupine.

Neosporno je da problemi zaista postoje i nužno je što žurnije iznaći zadovoljavajuća rješenja", priopćeno je iz Ureda pravobraniteljice.

 

Tekst: Božica Ravlić

Foto: Nikola Čutuk/Pixsell