EU stručnjaci: Epidemija ebole neće se stabilizirati prije kraja 2014.

Stručnjaci su upozorili da pogođenim zemljama prijeti nestašica hrane, da je epidemija poremetila gospodarski život i povećala cijene, a utjecat će i na žetvu idućeg ljeta


Epidemija ebole neće se zaustaviti prije kraja 2014. a jedan je od glavnih izazova spriječiti njezino širenje u Africi, ocijenila su dvojica stručnjaka Europske komisije po povratku s terena.

"Eksponencijalno napredovanje" bolesti "neće se zaustaviti prije kraja godine, nadamo se da će se tada stabilizirati stanje", rekao je Philippe Maughan iz Opće uprave EK za humanitarnu pomoć.

Čak i taj rok bit će ostvariv samo ako "sve protekne dobro", rekao je Marcus Cornaro iz Uprave za razvoj i suradnju. To znači da čelnici zemalja moraju biti jaki vođe, da moraju dobiti veliku međunarodnu podršku, a stanovnici strogo provoditi mjere i shvatiti da je ključ zaustavljanja virusa izolacija bolesnih.

Dvojica stručnjaka vratila su se iz misije po Liberiji i Sijera Leoneu koje su uz Gvineju epicentar bolesti.

Cornaro je ponovio da ne treba izolirati pogođene zemlje, ali treba zaustaviti širenje virusa izvan njih.

Stručnjaci su upozorili da pogođenim zemljama prijeti nestašica hrane, da je epidemija poremetila gospodarski život i povećala cijene, a utjecat će i na žetvu idućeg ljeta.

Europska unija izdvojila je 150 milijuna eura za pomoć koja se prikuplja doprinosima pojedinih članica EU-a i dosad je dosegnuto 78 milijuna.

Epidemija ebole, koja sada pogađa zapadnu Afriku, najveća je u povijesti otkako je ta hemoragijska groznica identificirana 1976. Usmrtila je dosad najmanje 2.811 osoba od 5.864 zaraženih, po zadnjim podacima što ih je Svjetska zdravstvena organizacija objavila 18. rujna.

Hina

 

Povezane vijesti