Znanstveno istraživanje: Pretjerano konzumiranje masne hrane može uzrokovati Parkinsonovu bolest

Istraživanje je pokazalo da masnija hrana uzrokuje nakupljanje proteina alpha-sinuklein u organizmu, što doprinosi bolesti ćelija u mozgu

 

Znanstvenici iz njemačkog Tübingena zaključili su da hrana koja sadrži više masnoće od preporučljivog unosa znatno povećava rizik od Parkinsonove bolesti.
Do tog su zaključka došli nakon eksperimenata koji su provedeni nad laboratorijskim miševima. Dobiveni nalazi pokazali su da masna hrana, pored toga što povećava rizik od dijabetesa, također može biti uzročnik Parkinsa, ali i ostalih bolesti.
U provedenom istraživanju miševi koji su jeli masnu hranu postali su pretjerano gojazni te su dobili dijabetes, a umrli su znatno prije ostalih miševa koji su konzumirali 'uravnoteženu' prehranu.
Znanstvenica Carola Rothermund smatra da je svakako potrebno provesti i druga istraživanja kako bi se utvrdila veza između (pre)hrane i Parkinsonove bolesti, ali, kako je istaknula, njihovo istraživanje je pokazalo da masnija hrana uzrokuje nakupljanje proteina alpha-sinuklein u organizmu, što doprinosi bolesti ćelija u mozgu.
Istraživanje je objavio Journal of Neurochemistry.
Kolege znanstvenici s duge strane oceana, u Sjedinjenim Američkim Državama, dokazali su u svom istraživanju da su osobe koje pate od migrene sklonije dobivanju Parkinsonove bolesti. Prema istraživanju u kojem je sudjelovalo 5.620 pacijenata, rezultati su pokazali da osobe s migrenom imaju dva puta veći rizik obolijevanja od Parkinsa. Rezultate i analizu istraživanja objavio je časopis Neurology.

M. Damjanović

 

Povezane vijesti