Izbornik Niko Kovač: Nova krvna slika nogometne reprezentacije

Nakon što su se od reprezentacije oprostili Stipe Pletikosa, Ognjen Vukojević i Da Silva, izbornik je tek za dugogodišnju 'jedinicu' reprezentacije najavio službeni oproštaj: "Pleti sam htio dati poluvrijeme protiv Cipra ali me odbio. Ostalim nisam iz poznatih razloga“

 

Uoči prve kvalifikacijske utakmice za Europsko prvenstvo u nogometu protiv Malte, izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Niko Kovač objavio je popis igrača za prijateljsku utakmicu s Ciprom 4. rujna.

Izbornik je tako pozvao, očekivano, Kramarića, Halilovića i Milića, no malo tko se nadao da će u kvalifikacije za Euro 2016. izbornik krenuti s Tinom Jedvajom i Markom Pjacom.

"Ima dosta novih lica, mladih momaka koji su budućnost hrvatskog nogometa. Vrijeme je da nakon SP-a malo promijenimo krvnu sliku reprezentacije. Znam da će biti razočaranih“, rekao je izbornik Kovač.

Može se očekivati kako će svoje prve reprezentativne minute dobiti Lovre Kalinić, Ivan Vargić, Mario Pašalić i Duje Čop koji se nalazi na širem popisu za nogometnu selekciju.

"Čop i Kramarić su lani igrali odlično a kvalitetu su potvrdili i ove sezone. S njima želim pojačati konkurenciju. Također sam prije Svjetskog prvenstva razgovarao s Halilovićem i tada mi je obećao da će igrati za Hrvatsku. To nikada nije bilo upitno, a njegova riječ mi sve znači“, naglasio je Kovač te potom komentirao suparnike i njihove izbornike s kojima Hrvatska dijeli skupinu.

"Italija je uvijek kvalitetna, Bugari su u prošlim kvalifikacijama bili dobri ,a Norvežani imaju novu i talentiranu generaciju. Uvijek sam tituliran kao Nijemac a oni su osvojili Svjetsko prvenstvo. Želim malo njihovog rada prebaciti u našu reprezentaciju. Schweinsteiger je isti profil kao i Rakitić, pa je u Njemačkoj igrao na zadnjem veznom a nogomet ide putem da igrač s te pozicije razigrava, sve je manje onih 'razbijača', a mi ne želimo napucavati loptu. Vidio sam što znači biti izbornik u dobrim i manje dobrim trenucima tijekom Svjetskog prvenstva u Brazilu. Iako, bilo je pretjeranih kritika nakon povratka sa Svjetskog prvenstva“, kazao je Niko Kovač.

Nakon što su se od reprezentacije oprostili Stipe Pletikosa, Ognjen Vukojević i Da Silva, izbornik je tek za dugogodišnju 'jedinicu' reprezentacije najavio službeni oproštaj: "Pleti sam htio dati poluvrijeme protiv Cipra ali me odbio. Ostalim nisam iz poznatih razloga.“

Dodajmo da je izbornik blizu da privoli napadača Borussije Mönchengladbacha Branimira Hrgotu da odabere Hrvatsku za svoju reprezentaciju umjesto Švedske.

"Za reprezentaciju ne želim ništa komentirati. Nisam ništa čitao, zanima me samo sutrašnja utakmica. O ovom ćemo pričati nekom drugom prilikom, sa mnom još nitko nije razgovarao na tu temu“, rekao je Branimir Hrgota.

M. Damjanović

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL