Gradonačelnik Bandić: Stanovi i poslovni prostori za udruge koje okupljaju osobe s invaliditetom

"U Sopnici Jelkovcu, naselju po mjeri čovjeka, niknut će jedan pravi centar izvrsnosti, tolerancije, razumijevanja, solidarnosti – centar jednakih mogućnosti i šansi. Na tome nećemo štedjeti“, rekao je prvi čovjek Zagreba

 

U gradskoj upravi potpisan je sporazum između Grada Zagreba i udrugama koje brinu o osobama s invaliditetom, a time su riješeni dugotrajni problemi povremenog i dugotrajnog smještaja osoba s invaliditetom na području grada Zagreba.

Sporazum je u ime Grada potpisao gradonačelnik Milan Bandić, a u ime Udruga potpisali su predsjednik CEDEPE - Društvo osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Zagreb Gordan Klačinski, zatim Marica Mirić iz Društva distrofičara Zagreb i Saveza društava distrofičara Hrvatske, predsjednik Društva tjelesnih invalida Milan Ožegović, predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Zorislav Bobuš i predsjednica Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara Manda Knežević.
Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić tom je prigodom naglasio kako je ovime napravljen jedan veliki zagrebački, ali i europski iskorak za osobe s invaliditetom čime se Grad još jednom potvrdio na europskoj karti pristupačnosti i mobilnosti.
Sporazumom je definirano da se za rad udruga i potrebe povremenog, privremenog i dugotrajnog smještaja osoba s invaliditetom udrugama daju poslovni prostori i stanovi u naselju Novi Jelkovec (15 poslovnih prostora ukupne površine 1477 četvornih metara te tri stana svaki površine 134 'kvadrata'). Gradonačelnik je obećao da će prostori biti u funkciji do kraja 2015. godine.
"U Sopnici Jelkovcu, naselju po mjeri čovjeka, niknut će jedan pravi centar izvrsnosti, tolerancije, razumijevanja, solidarnosti – centar jednakih mogućnosti i šansi. Na tome nećemo štedjeti“, rekao je gradonačelnik Bandić i zamolio svoje suradnike da, dok se još grade bazen i športska dvorana u Sopnici, odmah ih prilagode osobama s invaliditetom kako bi i njima bilo omogućeno korištenje tih objekata.
Predstavnici udruga zahvalili su gradonačelniku Bandiću i gradskoj upravi na razumijevanju za njihove potrebe.

"U Vama smo pronašli iznimnog partnera, riješen je veliki problem jer je prostorni resurs jedna od egzistencijalnih stvari. Ovim će se humanizirati život osoba s invaliditetom. Vi uvijek dajete jedan korak više, korak vrijedan pažnje“, rekli su Marica Mirić iz Saveza društava distrofičara Zagreba i Milan Ožegović iz Društva tjelesnih invalida.
Na kraju su Grad Zagreb i Društvo osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Zagreb, Društvo distrofičara Zagreb i Društvo tjelesnih invalida potpisali Ugovor o darivanju, vezan za nedovršeni objekt Doma za osobe s invaliditetom na Jarunu kojim udruge daruju Gradu navedenu nekretninu. Predmetna nekretnina je u stanju propadanja još od 1990. godine kada je zbog pomanjkanja financijskih sredstava obustavljena njezina daljnja gradnja.

Nedvojbeno je da će potpisani sporazum s udrugama osoba s invaliditetom kroz koju godinu pokazati i drugim gradovima u Hrvatskoj da slijede primjer Grada Zagreba u odnošenju prema osobama s invaliditetom.

M. Damjanović

Foto: Facebook profil Milana Bandića


 

 

Povezane vijesti