SP Brazil: Argentina po peti, Nizozemska po četvrti finale

Kada se u srijedu će u Sao Paulu (22 sata) susretnu u polufinalu Svjetskog prvenstva, nogometne reprezentacije Argentine i Nizozemske ispisat će novo poglavlje svog zanimljivog rivalstva

Louis van Gaal

Dosada su se ove dvije reprezentacije četiri puta susretale na svjetskim prvenstvima, pa je iako statistički uspješnija Nizozemska koja je ostvarila dvije pobjede uz jedan neodlučeni rezultat, najvažniji međusobni dvoboj, onaj u finalu 1978. dobila je Argentina i to sa 3-1 nakon produžetaka.

Argentina je do svog prvog naslova prvaka stigla na domaćem terenu u Buenos Airesu ponajprije zahvaljujući dvostrukom strijelcu Mariju Kempesu, treći je gol postigao Daniel Bertoni, dok je jedini pogodak za Nizozemsku postigao Dick Nanninga.

Prvi dvoboj na svjetskim prvenstvima Nizozemska i Argentina odigrale su četiri godine ranije u Njemačkoj, a Johan Cruijff i društvo su na putu do finala "razmontirali" Argentinu sa 4-0 u susretu 1. kola drugog kruga natjecanja po skupinama.

Nizozemska je "osvetu" za poraz u finalu iz 1978. čekala punih 20 godina, sve do četvrtfinala u Francuskoj 1998. kada je bila uspješnija sa 2-1, a pobjednički pogodak postigao je Dennis Bergkamp u posljednjim trenucima utakmice.

Posljednji dvoboj Nizozemska i Argentina odigrale su u skupini na SP 2006. u Njemačkoj. Bio je to dvoboj 3. kola kada su već oba sastava osigurala prolazak u osminu finala, a nakon 0-0 u tom dvoboju Argentina je završila kao prva, a Nizozemska kao druga u skupini.

Argentinci će se preko Nizozemaca pokušati probiti u peti finale u povijesti, a prvi nakon 24 godine i 0-1 poraza od Njemačke u Italiji 1990. Usto, Argentina je još izgubila u finalu prvog SP-a 1930. od domaćina Urugvaja, dok je uz naslov 1978. osvojila i onaj u Meksiku 1986. kada je prvenstvom dominirao Diego Maradona.

Ove godine Argentinu kroz natjecanje vodi fenomenalni Lionel Messi, strijelac četiri i asistent za dva od ukupno osam dosadašnjih argentinskih pogodaka u Brazilu, te će upravo o njemu i njegovom raspoloženju uvelike ovistiti ishod i ovog dvoboja.

Iako je postigla samo osam pogodaka u pet dosadašnjih susreta, Argentina je jedina momčad koja je pobijedila u svim svojim dosadašnjim nastupima u Brazilu, no svih je pet uspjeha bilo s minimalnom razlikom. Štoviše, u dosadašnja dva susreta u "nokaut" fazi slavila je postigavši jedan gol ali u svim je utakmicama imala je veći posjed lopte i niti jednom dosada nije bila u rezultatskom zaostatku. O argentinskom stilu igre i tome kako se znaju nametnuti suparniku govori i podatak da su u dosadašnjih pet susreta napravili samo 54 prekršaja, odnosno 10.8 po susretu.

Argentinski izbornik Alejandro Sabella za dvoboj protiv Nizozemske neće moći računati na odličnog krilnog igrača Angela Di Mariju koji je otpao zbog ozljede mišića, ali u konkurenciju se vraća napadač Manchester Cityja Sergio Aguero, koji je proustio posljednja dva nastupa svoje reprezentacije također zbog problema s mišićem. Ipak, za očekivati je kako će Aguero svoju priliku čekati s klupe za pričuve.

Nizozemska se smatra najnesretnijom reprezentacijom u povijesti SP-a, tri je puta "oranje" nastupilo u finalu i sva tri puta je iz njega izašlo poraženo. Prva dva poraza u finalu datiraju iz 70-ih godina prošlog stoljeća, kada su gubili od domaćina (1974. od SR Njemačke 1-2, a 1978. od Argentine 1-3), dok im se treći poraz dogodio na posljednjem SP u JAR-u prije četiri godine, kada su izgubili od Španjolske sa 0-1 nakon produžetaka. Iako su otada prošle samo četiri godine, u nizozemskom sastavu iz tog finala ostala su samo četiri igrača, Kuyt, Robben, Sneijder i Van Persie, dok su Huntelaar i Vorm bili pričuve, a u tom su statusu su i u Brazilu.

Izbornik Louis van Gaal u potpunosti je promijenio obranu, priliku je dao mladim igračima iz domaće lige (vratar Cillessen, braniči De Vrij, Martins Indi, Blind, Janmaat), a to se pokazalo punim pogotkom. U prvenstvo Nizozemska je startala furiozno razbivši u prvom nastupu branitelja naslova Španjolsku sa 5-1, čime je napravila veliki korak ka osvajanju prvog mjesta u skupini. Nakon pobjeda protiv Australije (3-2) i Čilea (2-0) u natjecanju na ispadanje započeli su problemi.

Protiv Meksika u osmini finala Nizozemska je gubila sve do 88. minute, ali se spasila preokretom kojega su kreirali Sneijder i Huntelaar, da bi u četvrtfinalu izbacila Kostariku tek nakon izvođenja 11-eraca.

Iako je sa 12 pogodaka uz Kolumbiju najefikasnija reprezentacija na SP, evidentan je pad forme u napadačkoj igri Nizozemske, a pitanje je mogu li se Robben i Van Persie vratiti u pucačku formu. Obojica su postigla po tri pogotka na ovom SP, ali niti jednoga u posljednje četiri utakmice.

Vjerojatni sastavi:

NIZOZEMSKA: Cillessen - De Vrij, Vlaar, Martins Indi - Kuyt, Blind - Robben, Wijnaldum, Sneijder - Van Persie, Depay

ARGENTINA: Romero - Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo - Mascherano, Biglia, Perez - Lavezzi, Higuain, Messi

Hina