Moć zagrljaja: Dodir koji liječi depresiju i poboljšava imunitet

"Znanstveno je potvrđeno da je naša koža prepuna živčanih vlakana koja se pokreću kada nas netko grli, mazi ili nježno dodiruje, oni tada odašilju informacije u dio mozga zadužen za osjećaje i izaziva zadovoljstvo",  navodi neuropsihijatar Jürgen Sandkühler

 

Iskazivanje osjećaja grljenjem može smanjiti rizik od bolesti srca, ublažiti stres, osloboditi nas umora, poboljšati imunitet i ublažiti simptome depresije.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Sjevernoj Karolini potvrdilo je da pri grljenju zaljubljenog para na 20 sekundi njihovo tijelo značajno povećava nivo oksitocina, hormona koji se najviše izlučuje tokom poroda ili dojenja, a izaziva osjećaj zadovoljstva, nježnosti i privrženosti. Značajan porast bilježi i prijateljski zagrljaj, no ne kao ljubavni.

Provedena je studija vezana za zagrljaje u kojoj je sudjelovalo 60.000 ljudi iz Australije na čelu koje je bio dr. Anthony Grant, psiholog na Sveučilištu u Sidneyu, koji je zaključio:"Znanost nam kaže da dodir ima vrlo važan utjecaj na tjelesno i mentalno zdravlje. Dokazano je da dodir snižava krvni tlak i stopu otkucaja srca, povećava imuni sistem i ublažuje bol. Zagrljaji oslobađaju oksitocin, hormon koji tjera ljude da se osjećaju sigurno i koji snižava razinu kortizola čime se smanjuje stres, tjeskoba i usamljenost.”

Švedski znanstvenici navode da bol koja nastane kad se koža zagrije do temperature koja izaziva osjet neugode može umanjiti ako bolno mjesto protrljamo mekanom četkicom. To objašnjava zašto roditelji instinktivno grle i ljube dijete pri padu.

"Znanstveno je potvrđeno da je naša koža prepuna živčanih vlakana koja se pokreću kada nas netko grli, mazi ili nježno dodiruje, oni tada odašilju informacije u dio mozga zadužen za osjećaje i izaziva zadovoljstvo. Aktivacija ovih tzv. vlakana zadovoljstva ili C vlakana zaustavlja druga vlakna da raznose poruke o boli u mozak. Samo ruka na ramenu u potrebnom trnutku krize ima učinak, ali ne zaboravite ako se osobe ne poznaju ili netko ne želi zagrljaj tada nema utjecaja, čak suprotno tj. izaziva se stres i izlučuje hormon stresa kortizol", navodi neuropsihijatar Jürgen Sandkühler s medicinskog sveučilišta u Beču.

"Osam zagrljaja dnevno treba nam kako bismo se održali, a dvanaest zagrljaja na dan da bismo napredovali", kaže psihologinja Virginia Satir.

B. Ravlić