Kao osoba s invaliditetom živim u teškom siromaštvu a sada mi zbog neplaćenih računa prijeti i deložacija iz stana

PITANJE: D. D. (47) Poštovani, osoba sam s težim invaliditetom, živim sa suprugom i dvoje djece. Supruga radi, a djeca idu u srednju školu. Ja sam do prije tri godine bio u radnom odnosu, ali sam zbog bolesti morao u mirovinu.

 

Kao i ostali građani u Hrvatskoj imamo financijskih poteškoća. Od plaće moje supruge, dječjeg doplatka te moje mirovine jedva uspijemo podmiriti troškove prehrane, a da ne govorim kako si mnoge druge stvari ne možemo priuštiti. Zbog manjka financija ne uspijevamo podmiriti režije koje iz mjeseca u mjesec poskupljuju. Dobio sam rješenje o ovrsi, bojim se da nas policija ne deložira iz stana kao što imam prigodu čitati slične vijesti svakog tjedna. Kome da se obratim za pomoć?

ODGOVOR: Poštovani, prvo bih napomenula da prema članku 232. Zakona o obveznim odnosima (Narodne novine, broj 35/05, 41/08, 125/11) zastara za plaćanje režijskih troškova stanovanja poput struje, vode, plina, telefonskih računa ili televizijske pristojbe nastupa nakon proteka jedne godine. Stoga, ukoliko je ovrhovoditelj pokrenuo ovršni postupak nakon godine dana od datuma dospijeća računa, nastupila je zastara. U tom slučaju morate u roku od osam dana od dana dostave rješenja o ovrsi uložiti prigovor zastare na rješenje o ovrsi jer sud ne pazi na zastaru po službenoj dužnosti. Ukoliko ste to propustili učiniti ili zastara nije nastupila, rješenje o ovrsi morat će se provesti.

Kako u pitanju niste naveli da li je rješenjem određeno da se ovrha provodi na Vašoj nekretnini ili se samo bojite da bi se to moglo dogoditi, ja ću ipak zaključiti da se ovrha provodi da novčanim primanjima s obzirom da primate mirovinu, a supruga prima plaću. Naime, to je ujedno i najčešći način provođenja ovrhe jer ga je najlakše provesti.

Ovršnim zakonom (Narodne novine, broj 112/12, 25/13) propisano je da se ovrha radi ostvarenja novčane tražbine određuje i provodi u opsegu koji je potreban za namirenje te tražbine. S obzirom da navodite da primate mirovinu, a supruga prima plaću, ovrha će se provesti na mirovini i plaći, dok su primanja po osnovi dječjeg doplatka izuzeta od ovrhe. Ako se ovrha provodi na plaći ovršenika, od ovrhe je izuzet iznos u visini dvije trećine prosječne neto plaće u Republici Hrvatskoj (za 2014. godinu prosječna neto plaća iznosi 5.507,00 kuna), a ukoliko ovršenik prima plaću u iznosu manjem od prosječne neto plaće, tada je od ovrhe izuzet iznos u visini dvije trećine plaće ovršenika. Ista pravila o izuzimanju od ovrhe vrijede i kada se ona provodi na mirovini ovršenika.

Međutim, u praksi se često događa da se navedena pravila ne poštuju, ovrha "sjeda“ na sav iznos koji ovršenik u tom trenutku ima na računu te se ovršeniku blokira račun. Kako se to ne bi dogodilo i Vama, možete u FINI otvoriti tzv. zaštićeni račun na koji će Vam se uplaćivati primanja izuzeta od ovrhe. Račun se otvara ispunjavanjem obrasca Obavijesti o primanjima, naknadama i iznosima koji su izuzeti iz ovrhe, a dostupan je u svim FINA poslovnicama. Nakon što se obrazac popuni, potpiše i dostavi u FINA poslovnicu, FINA o tome obavještava banku koja će otvoriti poseban račun za izuzeta sredstva te uplatitelja tih primanja kako biste tim istim sredstvima mogli raspolagati.

Također, u svakom slučaju, a posebno ako je rješenjem određena ovrha na nekretnini, možete pokušati sklopiti nagodbu s ovrhovoditeljem. Nagodba se može sastojati u načinu plaćanja, rokovima plaćanja i svim drugim pogodnostima koje će Vama olakšati plaćanje duga.

Za sva daljnja pitanja možete se obratiti direktno na klinika@pravo.hr.

Odgovara: Tihana Levak, Pravna klinika Zagreb

Napomena: Pitanja za rubriku Kutak za stručnjake šaljite na: mladen.kristic@in-portal.hr


 


 


 


 

 

Povezane vijesti