SP Brazil: Fifa istražuje hrvatske navijače zbog homofobije i antisemitizma


 Britanski BBC objavio je vijest da "Fifa istražuje hrvatske navijače zbog homofobnih i antisemitističkih transparenata na utakmici protiv Brazila, no iz Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) su za Hinu izjavili kako za sada nemaju nikakve službene informacije o tome.

Fifu je na postupke hrvatskih navijača upozorila Fare organizacija koja je primijetila kako su na utakmici u Sao Paulu hrvatski navijači raširili zastavu s ustaškim grbom".

Po pisanju BBC-a osim hrvatskih navijača Fifa istražuje još i meksičke, brazilske i ruske navijače. Brazilci su optuženio za rasističke povike s tribina tijekom utakmice protiv Meksika, dok su Meksikanci vrijeđali kamerunskog vratara Itandjea za vrijeme utakmice igrane u natalu. Navodi se i kako su ruski navijači na utakmici Rusija - Južna Koreje na tribinama istaknuli zastavu s keltskim križom koji se povezuje s rasističkim i neofašističkim organizacijama.

Londonski The Telegraph podsjeća da je i hrvatskim i ruskim navijačima ovo drugo veliko natjecanje za redom na kojem ih se optužuje za rasizam zbog kojeg će Rusija u kvalifikacije za Euro 2016 krenuti sa šest bodova minusa.

Prema pravilima, koje je Fifa donijela prošle godine, kazne nogometnim savezima u ovim slučajevima mogu biti: igranje utakmica pred praznim tribinama, oduzimanje bodova ili izbacivanje s natjecanja.

Hina