Kao slijepa osoba teško sam se ozlijedio na radnom mjestu. Imam li pravo tužiti poslodavca?

PITANJE: (B. Z) Na bolovanju sam već četiri mjeseca. Bio sam na operaciji gdje mi je polomljena kost učvršćena metalnom pločicom i vijcima. Ozljeda se dogodila u prostorijama tvrtke za vrijeme rada te je tako i priznata. Moje radno mjesto je u poduzeću u privatnom vlasništvu, a kod njih radim na određeno. Inače sam slijepa osoba. Zanima me je li moguće pokrenuti privatni proces zbog navedene ozljede, a da mi ne prekinu ugovor, odnosno mogu li ići s njima na nagodbu da mi umjesto tužbe daju ugovor o radu na neodređeno?

ODGOVOR: Poštovani,  nagodba ili rješavanje spora mirnim putem jedno je od osnovnih načela hrvatskog obveznog prava te se stranke potiče da svoj spor pokušaju riješiti izvan suda. Ako se suprotstavljene strane uspiju dogovoriti, radi se ugovor o nagodbi, kojim sudionici nekoga spornog ili neizvjesnoga pravnog odnosa uzajamnim popuštanjem nanovo uređuju svoja prava i obveze, odnosno prekidaju spor. No, Zakon o obveznim odnosima („Narodne novine“, broj 35/05, 41/08, 125/11) u članku 153.  utvrđuje jedan izuzetak - predmet nagodbe ne mogu biti sporovi koji se tiču statusnih odnosa. Kad je riječ o radnim odnosima, nagodba nije moguća u vezi radno-pravnog statusa zaposlenika. Dakle, nagodba s poslodavcem prema kojoj bi on Vama umjesto ugovora na određeno trebao ponuditi ugovor na neodređeno neće biti moguća.

Međutim, poslodavci najčešće ugovaraju osiguranja za slučajeve ozljeda na radu, tako da biste trebali kod poslodavca provjeriti da li on ima ugovoreno takvo osiguranje kako bi naknadu štete mogli potraživati od osiguranja. Naravno da naknadu štete zbog ozljede na radu možete potraživati i tužbom pred nadležnim sudom. Naime, Zakon o zaštiti na radu („Narodne novine“, broj 143/12) u članku 15. propisuje da poslodavac odgovara radniku za štetu uzrokovanu ozljedom na radu, profesionalnom bolešću ili bolešću u svezi s radom, a može se osloboditi odgovornosti ako se radi o događajima nastalim zbog izvanrednih i nepredvidivih okolnosti, odnosno više sile, a na koje poslodavac unatoč njegovoj dužnoj pažnji nije mogao utjecati. Prema članku 135. Zakona o radu („Narodne novine“, broj 149/09, 61/11, 82/12, 73/13) potraživanja iz radnog odnosa zastarijevaju za tri godine, što znači da u tom roku morate pokrenuti sudski postupak ukoliko smatrate da postoji odgovornost poslodavca za Vašu ozljedu.

Odgovara: Tihana Levak, Pravna klinika Zagreb

Napomena: Pitanja za rubriku Kutak za stručnjake šaljite na: mladen.kristic@in-portal.hr