Stephen Hawking: Imam formulu kako se postaje svjetski prvak u nogometu

Poznati svjetski znanstvenik i jedan od najgenijalnijih umova današnjice, Stephen Hawking, napravio je formulu s kojom je izračunao što sve engleska nogometna reprezentacija mora napraviti kako bi postali svjetski prvaci u Brazilu.

Na izradu formule ga je nagnala tuga zbog činjenice da su engleski nogometaši bili samo jednom svjetski prvaci, i to davne 1966. godine kad su bili domaćini prvenstva.

Poznati teoretski fizičar Hawking upravo je za primjer izračunavao mundijal 1966. godine, iz tog prvenstva je uzeo bitne ključne faktore i varijable koji dijele pobjednike od gubitnika.

Možda fizičarima Hawkingova formula nije komplicirana, no iskustvo pokazuje kako u nogometu postoji čitav niz varijabli zbog kojih pobjeda i nije tako jednostavna.

Evo što je Hawking otkrio svojom formulom: ako temperatura skoči više od 5 Celzijevih onda za 59 posto pada šansa da će engleski nogometaši pobijediti. Utjecaja ima i nadmorska visina, Englezi imaju duplo više šanse da pobjede ako budu igrali ispod 500 metara nadmorske visine. Šanse bi im bile kudikamo veće da igraju blizu doma, ovako će im velike probleme raditi kulturološke razlike i jet lag.

Hawkingova formula pokazuje da Englezima najbolje odgovaraju utakmice u 15.00 sati jer su robovi navike, a navikli su da se njihove lige igraju upravo u to vrijeme. Englezima najbolje odgovara sustav igre 4-3-3 jer im je on donio naslov svjetskog prvaka, dok im sistem igre 4-4-2 nije bio pretjerano uspješan. Najviše im sreće donose crveni dresovi, u njima imaju 20 posto više izgleda za pobjedu. Crvena im boja donosi višak samopouzdanja i daje dojam agresivne te dominantne igre. Bitno im je da im sude suci iz europskih država, ako to nije slučaj tada im izgledi za pobjedu padaju na 38 posto izgleda.

Naravno da je Stephen Hawking posebni naglasak dao na izvođenje jedanaesteraca, oni su velika boljka Englezima na najvećim natjecanjima. Prema fizičaru, trener za izvođače mora birati napadače, bilo bi poželjno da su svijetle kose ili ćelavi. Dokazano je da su oni precizniji izvođači za razliku od onih koji imaju dugačku tamnu kosu. Zalet prije svega ne bi smio biti duži od tri raskoraka, loptu je poželjno udariti s unutarnjom stranom stopala, a cilj trebaju biti krajnji gornji kutevi gola.

M. Damjanović

 

Povezane vijesti