Zagreb donira tri milijuna kuna za stradale u poplavama

Grad Zagreb će iz sredstava proračunske zalihe uplatiti tri milijuna kuna na račun Hrvatskog crvenog križa (HSK) za pomoć stradalom stanovništvu na poplavljenim područjima Hrvatske, jednoglasno su danas odlučili zastupnici u Gradskoj skupštini.

Potpredsjednica Gradske skupštine Jelena Pavičić Vukičević, s Nezavisne lista Milana Bandića, najavila je da će ta lista iz sredstava političke promidžbe uplatiti 170.000 kuna na račun HCK-a.

Zastupnik HNS-a Tomislav Stojak predlažio je pak da svaki zastupnik pomogne stradalima u poplavi sukladno mogućnostima, rekavši kako bi to moglo biti u razini njihove mjesečne naknade.

Potpredsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić (SDP) upozorio je da će se problemi unesrećenih u poplavama nastaviti i kad se voda povuče jer se ljudi ne mogu vratiti u kuće sve dok se one ne isuše, uginula je stoka i šire se zaraze.

Pravi 'horor' počinje kada se ugase reflektori i povuče voda, rekao je Bernardić i predložio da se za najugroženije obitelji s malom djecom osiguraju prazni gradski stanovi u Zagrebu.

Tin Pažur (SDP) i Vjekoslav Jeleč (HSLS) upozorili su da treba pomoći i susjednim državama, a Pažur je naglasio da treba paziti i na kanale kuda taj novac ide jer humanitarne institucije u BiH ne funkcioniraju tako dobro kao u Hrvatskoj.

Gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je da tri milijuna kuna nisu zadnja pomoć Zagreba unesrećenima, jer će zagrebački Zavod za javno zdravstvo i druge gradske institucije biti upućene na stradala područja kada se povuče voda.

Bandić smatra da nitko s poplavljenih područja neće htjeti napustiti svoj dom i doći u gradski stan u Sopnici Jelkovec, te je apelirao da se tim ljudima obnove kuće i vrati normalan život.

Zastupnik HSS-a Nenad Matić pitao je Bandića što je s projektom "Zagreb na Savi", na što je dobio odgovor da nakon tri - četiri sastanka s bivšim potpredsjednikom Vlade Radomirom Čačićem iz Vlade više nije došla nikakva inicijativa, a Grad taj projekt ne može realizirati sam. Očito Vlada čuva taj projekt da bi dobila parlamentarne izbore, kaže Bandić.

Hina
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL