Tribina u Sesvetama: Kako djeci s teškoćama u razvoju osigurati bezbrižno djetinjstvo

"U vrtićima su oformljeni stručni timovi koji provode individualni program prema dijagnozi i mogućnostima djeteta, a radi se i na prilagodbi vrtića djeci s teškoćama u razvoju", rekla je uz ostalo Marinka Bakula-Anđelić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom

Odjel za zaštitu osoba s invaliditetom Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom organizirao je tribinu 'Sesvete za djecu s posebnim potrebama'.  

Domaćin tribine bio je dječji vrtić 'Šegrt Hlapić', u kojem je trenutno smješteno 850 djece, od kojih 38 ima  različite teškoće u razvoju.  Na tribini je sudjelovalo više od četrdeset stručnjaka koji se bave ranom dijagnostikom  i kasnijim zbrinjavanjem djece s teškoćama, a također  su sudjelovali i predstavnici gradskih Ureda za zdravstvo, obrazovanje,  socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Tribinu je otvorila  pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Marinka Bakula-Anđelić, koja je ujedno  bila i  moderatorica tribine. Tom prigodom  pozdravila je sve sudionike, a Branki Benčec, ravnateljici Dječjeg vrtića 'Šegrt Hlapić', posebno je zahvalila na domaćinstvu.

Nakon uvodnih riječi pomoćnice pročelnice Marinke Bakule-Anđelić, okupljenima se obratila ravnateljica Dječjeg vrtića 'Šegrt Hlapić', Branka Benčec, koja je je  prisutne ukratko upoznala o radu vrtića.

Prisutnima se obratio i predsjednik Vijeća gradske četvrti Sesvete, Marijan Tomurad. Sesvete zauzimaju 28 posto površine Zagreba, s više od 85.000 stanovnika. Također je govorio o iskustvu i suradnji dječjih vrtića iz Sesveta s gradskim uredima, te je naglasio da će uvijek pružati podršku projektima u kojima se djeca s teškoćama u razvoju integrirati u lokalne vrtiće.

Riječ je ponovo uzela Marinka Bakula-Anđelić te izvijestila o postignućima koja je Grad Zagreb ostvario unatrag 13 godina. Prije tog vremena  gradska uprava bila je zatvorena za civilni sektor dok su danas otvoreni za sve oblike suradnje. Napravljena je 'Zagrebačka strategija',  izdan je vodič u kojemu su navedeni objekti  prilagođeni osobama s invaliditetom, te popis svih udruga koje okupljaju OSI populaciju.  Osnovane  su ustanove koje vode brigu o djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, ustrojen je specijalizirani prijevoz koji prevozi djecu u vrtiće i škole, uvedeni su osobni asistenti i pomoćnici u nastavi, u vrtićima su oformljeni stručni timovi koji provode individualni program prema dijagnozi i mogućnostima djeteta, a radi se i na prilagodbi vrtića djeci s teškoćama u razvoju. Na kraju svog izlaganja rekla je da je za uspjeh i razvoj programa presudan faktor socijalni i ljudski kapital, potpora roditeljima te rana intervencija.

Tribina u sesvetskom vrtiću 'Šegrt Hlapić' izazvala je veliki interes stručne javnosti i roditelja djece s teškoćama u razvoju

Prof. dr.sc. Draženka Blaži, prof. logopedije  koja je ujedno i dopredsjednica udruge LERI, u svome je izlaganju naglasila kako je cilj Udruge razvijati savjetovalište za cijelo područje Grada Zagreba, baviti se  djecom koja imaju teškoće u razvoju i pružati  podršku  njihovim obiteljima. U radu im pomaže jedino Grad Zagreb.  Istaknula je da djeca koja su nekad umirala prije poroda danas se, zahvaljujući napretku, medicine uspješno rađaju. Takva djeca u velikom broju imaju razne poteškoće i zato roditeljima treba pružiti pomoć i  detaljno ih upoznati s dijagnozom koju njihovo dijete ima. Ako nema spontanosti onda nema intuitivnog roditeljstva, naglasila je Draženka Blaži. Ako se problem uoči do treće godine života, uz suradnju sa stručnjacima  moguće je izlječenje  i do 85 posto. Što se kasnije problem uoči, šanse se znatno smanjuju.

Predstavnica gradskog Ureda za zdravstvo  iznijela je podatak da je Grad Zagreb zaposlio više od 50  logopeda, kao i da  je otvoreno novo savjetovalište za mlade u poliklinici SUVAG.

Prije otvaranja rasprave, pomoćnik pročelnika za odgoj i obrazovanje, mr.sc. Slavko Borac ustvrdio je da u Zagrebu ima 60 dječjih vrtića i da je od velike važnosti  usklađenost i dobra suradnja gradskih Ureda. Bitno je pripremiti programe za korisnike prema  njihovim potrebama kako bi djeca s teškoćama završila školovanje. Naglasio je također da je potrebno ukloniti barijere u školama i vrtićima gdje to nije još učinjeno. Unatrag sedam godina zabilježen je kontinuirani rast broja asistenata u nastavi. Stoga se dva puta godišnje u rebalansu proračuna  traže dodatna sredstva iz kojih bi se financirali potrebni asistenti. Između ostalog, rekao je da na području Sesveta postoje četiri gradska i sedam privatnih vrtića.

U javnoj raspravi moglo se čuti da sve počinje od pedijatra i patronažnih sestara. Bitno je da roditelj prepozna svaki problem a stručnjak treba znati slušati roditelja. Majka malog Emanuela rekla je kako je njenom djetetu preko udruge LERI na vrijeme dijagnosticiran autizam.

Nakon konstruktivne rasprave, donesen je zaključak da se svi moraju bolje povezati te da se treba upoznati roditelje s institucijama o ranoj intervenciji.

Tribinu je zatvorila pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Marinka Bakula-Anđelić, a druženje i razmjena informacija nastavljeni su uz prigodni domjenak kojeg su priredili ravnateljica i osoblje dječjeg vrtića 'Šegrt Hlapić koji je svijetli primjer prilagođenosti djeci s teškoćama i osobama s invaliditetom.

Piše: Marko Damjanović

 

Povezane vijesti