Udruga Civitas: Znanstvene radionice za obrazovanje mladih s invaliditetom

Ovogodišnja, završna 'Mala znanstvena radionica' održava se 4. lipnja u laboratorijima Instituta Ruđer Bošković pod vodstvom voditeljice projekta prof. dr. sc. Đurđice Ugarković, a sudjelovat će mladi iz Centra Dubrava i učenici iz OŠ Vladimir Nazor iz Križevaca

Udruga «Civitas Zagreb» nastavlja dugogodišnju uspješnu suradnju s mladima iz Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava. Ove godine s timom znanstvenika Civitas provodi svoja dva poznata i uspješna projekta. Prvi, pod nazivom "Civitas, znanstvenici i mediji protiv nasilja" ove je godine u konkurenciji između 2.000 projekata iz 13 zemalja Srednje, istočne i Jugoistočne Europe ušao u najuži izbor od 130 koji se natječu za nagradu Prof. dr. sc. Đurđica Ugarković, ugledna znanstvenica iz Ruđera Boškovića, predaje na 'Maloj znanstvenoj radionici' Zaklade ERSTE za društvenu integraciju u 2013. godini. I drugi: "Civitas i znanstvenici za promidžbu znanja i znanosti" koji je pokrenut ove godine i već je za njegovu provedbu pristigao veliki broj zamolbi iz raznih škola diljem Lijepe naše. Oba se projekta provode zahvaljujući Mininstarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, uz preporuku Agencije za odgoj i obrazovanje, a izvode se u školama na području desetak županija.

Interaktivna predavanja

Svi izvoditelji projekata su, uz stručni tim udruge, isključivo profesori doktori znanosti različitih područja. Aktivnosti projekata uključuju edukativna interaktivna predavanja mladih znanstvenika, profesora, liječnika i medijskih stručnjaka te izuzetno zanimljiv terenski oblik rada koji se održava u vidu «Malih znanstvenih radionica» u laboratorijima znanstvenih institucija u Rijeci i u Zagrebu. Idejni začetnik projekta  "Civitas, znanstvenici i mediji protiv nasilja" i njegov prvi voditelj bio je prof. dr. sc. Ivan Đikić zahvaljujući kojem je u Civitasu, uz već uspostavljen Ogranak profesora, rehabilitatora, liječnika i novinara osnovan i Ogranak znanstvenika. Od 2011. godine voditeljsku ulogu u projektu preuzima prof. dr. sc. Đurđica Ugarković iz Instituta Ruđer Bošković koja nastavlja dotadašnji uspješan rad, a kao korisnike uključuje i mlade iz Centra Dubrava. Istodobno, s velikim timom znanstvenika prof. Ugarković pokreće i novi projekt u cilju snažnije promidžbe znanosti, kako mladima tako i široj javnosti općenito.

Znanstvenici Zavoda za molekularnu biologiju iz tima  koji sudjeluje u provedbi projekata Civitasa pod vodstvom prof dr. sc. Đurđice Ugarković:

Dr. sc. Helena Ćetković
Dr. sc. Andreja Mikoč

Dr. sc. Igor Weber
Dipl. ing. Lucija Horvat

Dr. sc. Josip Brajković

U "Malim znanstvenim radionicama" korisnici se posredstvom neposrednih kontakata upoznaju s radom znanstvenika, značajem ostvarenih rezultata unutar znanosti, prihvaćaju s većim razumijevanjem važnost ustrajnosti i kontinuiteta rada i učenja kao jamačnih putova uspješnosti.  Bez obzira za koju  se vrstu zanimanja školovali i opredijelili. Projekti se najvećim dijelom provode integracijskim načinom rada za koji se Civitas Zagreb i njegova predsjednica Zvjezdana Stančić nesebično zalažu tijekom punih dvanaest godina djelovanja udruge. 

Obrazovanjem do socijalne integracije

Ovogodišnja završna "Mala znanstvena radionica" održat će se 4. lipnja u laboratorijima IRB-a pod vodstvom voditeljice projekta prof. dr. sc. Ugarković. Na radionici će zajednički sudjelovati mladi iz Centra Dubrava i učenici iz Osnovne škole Vladimir Nazor iz Križevaca. Takvoj se suradnji neizmjerno raduju korisnici iz obje škole. Na kraju prenosimo riječi prof. defektologije, pratiteljice projekta iz Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava: "Smatram izuzetno važnim provedbu tih projekata kojima je udruga Civitas Zagreb kod naših učenika pobudila nove interese i potakla u njima snažniju želju za daljnjim obrazovanjem. To je tim više značajno budući da daleko premalen broj mladih s invaliditetom odlazi na studij, a još ih se manji broj zanima za znanstveni rad. Razlog su djelomice općepoznate barijere, ali i stav kako osobe s invaliditetom za takvo što nisu dovoljno sposobne. Nažalost, ponekad i same osobe s invaliditetom u tom smislu sumnjaju u svoje sposobnosti, a u ovom slučaju jer i ne znaju što znači rad u znanosti i što znanost kao takva za sve nas u suvremenom svijetu predstavlja. Također, tim se projektima osnažuju mladi s poteškoćama. Većina naših učenika gotovo je cijeli život institucionalizirana. a kao posljedica toga ostaje jako izražen nedostatak iskustva. Kako iz uže, tako i iz šire društvene zajednice. Spoznaje i iskustvo stečeno na takvim znanstvenim predavanjima i  radionicama sigurno će mnogima uveliko pomoći u daljnjoj integraciji, osobito kad završe školovanje u Centru za odgoj i obrazovanje Dubrava. Stoga se nadamo daljnjoj suradnji na tim Civitasovim projektima kako bi i ostali naši učenici imali prilike udjela u takvim, za njih i za njihov budući život, izuzetno vrijednim iskustvima i spoznajama."

Piše: Maja Vugrinec, dr. medicine

Foto: arhiva Civitasa