Kroz IPA projekte osam distrofičara osposobljeno za grafičke dizajnere

Osnovni cilj projekta je doprinijeti socijalnoj integraciji osoba oboljelih od neuromuskularnih bolesti i povećati njihovu zapošljivost, kao i općenito povećati razinu znanja i vještina osoba s invaliditetom. Partneri u projektu bili su gradovi Zagreb i Karlovac, Hrvatski zavod za zapošljavanje i zagrebački URIHO, u kojem se održavala praksa

Zahvaljujući projektu koji je izradila Zadruga saveza društava distrofičara Hrvatske (Zadruga SDD), koji je finaciran iz IPA europskog programa, osam je osoba oboljelih od neuromuskularnih bolesti iz Zagreba i Karlovca osposobljeno za grafičke dizajnere.
Projekt, prvi takve vrste u Hrvatskoj, počeo je u travnju prošle godine u suradnji s Hrvatskom zavodom za zapošljavanje u okviru IPA programa, a financiran je s ukupno 123.000 eura od kojih su 78 posto sredstva IPA-e, rečeno je na današnjoj završnoj konferenciji projekta.

Osnovni mu je cilj doprinijeti socijalnoj integraciji osoba oboljelih od neuromuskularnih bolesti i povećati njihovu zapošljivost, kao i općenito povećati razinu znanja i vještina osoba s invaliditetom.

Partneri u projektu bili su gradovi Zagreb i Karlovac, Hrvatski zavod za zapošljavanje i zagrebački URIHO, u kojem se održavala praksa.

Kroz brojne tečajeve i radionice osposobljeno je osam radno sposobnih osoba s neuromuskularnim oboljenjem, a uz njih, tečajeve i radionice pohađali su predstavnici udruga članica Zadruge SDD iz tridesetak hrvatskih gradova, kako bi stečeno znanje mogli prenijeti u svoje sredine.

Osim zapošljavanja, cilj je projekta da osposobljeni polaznici tečajeva i radionica svoje proizvode plasiraju putem Zadruge, čime će im biti otvoren put prema socijalnom poduzetništvu.

Opremanje zadruge i njena promocija je u tijeku, a posao u njoj dobile su dvije osobe oboljele od neuromuskularnih bolesti.

Osobe s distrofijom teško su zapošljive na tržištu rada, pa ih se ovim i sličnim projektima želi potaknuti na samozapošljavanje u trenutku kada im zdravstvene mogućnosti to dopuštaju, poručuju iz Zadruge.

Hina