Centar za rehabilitaciju osoba s intelektualnim teškoćama Jaškovo prestaje s radom

"Cilj nam je zapošljavanje na otvorenom tržištu rada, a kada više u Jaškovu ne bude doma, u prekrasnoj prirodi na otvorenome bit će zaštitna integrativna radionica u poljoprivredi. Dom ima i polja i plastenike i bavi se kuhanjem pekmeza te uzgojem svinja, i to godinama. U toj će zaštitnoj radionici biti zaposleno najmanje 51 posto osoba s invaliditetom", kaže ravnateljica Dijana Borović-Galović

Ozaljski Centar za rehabilitaciju kao stacionarna ustanova radit će još neko vrijeme, a od 1. lipnja do kraja godine 60 korisnika bit će smješteno po stanovima u Karlovcu te 50-ak njih u druge domove, čine će završiti dugo pripremana deinstitucionalizacija takvog oblika skrbi za osobe s intelektualnim teškoćama.
O svemu tome karlovačkog župana Ivana Vučića tijekom posjeta tom centru u Jaškovu izvijestila je ravnateljica Dijana Borović-Galović. Župan je centru za nove potrebe osoblja i štićenika donirao pet kompleta računala koje je Karlovačka županija rashodovala i obnovila.

Tijekom deinstitucionalizacije svi uvjeti za korisnike i usluge za njih bit će usklađeni s Pravilnikom o minimalnim uvjetima za pružanje socijalnih usluga koji je na snazi od ovog mjeseca. Rad se usmjerava prema izvaninstitucionalnim oblicima pružanja usluga i osposobljavanju osoba s intelektualnim teškoćama za jednostavnije poslove u poljoprivredi i ugostiteljstvu.

"Štoviše, takav rad je i preventivni jer budući korisnici uz ranu stručnu intervenciju nikada neće trebati stacionarnu skrb", rekla je Dijana Borović-Galović i dodala da će se nove usluge pružati u prostorijama od 160 metara četvornih u Karlovcu, i to kao pomoć u školovanju i integraciji u školski sustav i u profesionalnoj orijentaciji, a imat će i pomoć logopeda, psihologa i radnog terapeuta.

"Cilj nam je zapošljavanje na otvorenom tržištu rada, a kada više u Jaškovu ne bude doma, u prekrasnoj prirodi na otvorenome bit će zaštitna integrativna radionica u poljoprivredi. Dom ima i polja i plastenike i bavi se kuhanjem pekmeza te uzgojem svinja, i to godinama. U toj će zaštitnoj radionici biti zaposleno najmanje 51 posto osoba s invaliditetom."

Od 123 korisnika stacionara njih 60 preselit će se u stanove, a ostali u jedan od pet hrvatskih regionalnih centara koji će i dalje raditi kao stacionarne institucije i u kojima će imati bolju zdravstvenu uslugu nego u Jaškovu.

"Naš Tomo i Mirko imali su pet godina kad su došli u dom u nedalekom Zorkovcu, a već su desetljećima ovdje u Jaškovu. Strašno je to da oni sve te godine nisu mogli birati kad će jesti, već su morali na ručak u vrijeme ručka, bili gladni ili ne", navela je Galović-Borović i takav oblik skrbi nazvala zatvorom otvorenog tipa.

Dio njihovih korisnika već je prošao programe osposobljavanja za rad u poljoprivredi, a ubuduće će se za njih i za druge raditi osobno usmjereno planiranje, rekla je radna terapeutkinja Branka Novosel, koja je u Americi educirana za osobno usmjereno planiranje.

Onima kojima je poslovna sposobnost bila oduzeta ona će biti vraćena da bi mogli raditi i zarađivati, što je sada moguće po novom Zakonu o socijalnoj skrbi.

Rodbina naših korisnika i javnost pitaju se je li dobar taj način. Znam da će se uvjeriti da će štićenici i dalje imati svu našu potporu, da neće biti prepušteni sami sebi u stanovima, rekla je Novosel i dodala da će korisnici među ostalim sami birati svojeg asistenta.

Hina

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL