Prvenstvo Hrvatske u stolnom tenisu za osobe s invaliditetom na Krku bio je festival vrhunskog sporta i dobre zabave

"Suvereno smo osvojili prvo mjesto s više od 60 bodova razlike ispred drugoplasirane ekipe. Prije puta na Krk dogovorili smo se da ćemo, ako osvojimo prvo mjesto, pobjedu posvetiti ravnatelju ustanove URIHO, Josipu Držaiću i trenerici Ivani Knežević Šambić", rekla je uz ostalo Jadranka Blagus iz STKI URIHO

Proteklog vikenda (5. i 6. travnja) u Bogovićima kod Malinske na otoku Krku, održano je 20. Državno prvenstvo Hrvatske za osobe s invaliditetom u stolnom tenisu.
Organizatori prvenstva bili su stolnoteniski klub Malinska-Dubašnica  i Hrvatski stolnoteniski savez osoba s invaliditetom, a natjecanje se održalo u novoj školsko-športskoj  dvorani.
U natjecanju je sudjelovalo 15 klubova sa 127 natjecatelja, među kojima su 'svojih pet minuta' dobili najbolji hrvatski stolnotenisači i stolnotenisačice te njihovi treneri i trenerice.

Glasno i sportsko navijanje

Većina sudionika  počela je pristizati  već u petak poslijepodne kako bi se klasificirali i registrirali za predstojeće natjecanje. Sportaši su bili smješteni u kompleksu Hotela Krk, a Grad Krk ustupio im je novoizgrađenu sportsku dvoranu za treninge.
Prvi mečevi počeli su u kišno subotnje jutro, u 9 sati, dok je svečano otvorenje prvenstva bilo u 10 sati. Pozdravne govore održali su visoki uzvanici: predsjednik Hrvatskog stolnoteniskog saveza osoba s invaliditetom Dragan Rakić, izbornik reprezentacije Emil Gubica, načelnik Općina Malinska-Dubašnica Robert Anton Kraljić, pročelnik Upravnog odjela za sport i kulturu Valerij Jurešić, višestruka paraolimpijka Milka Milinković i domaćin Ivica Bogović iz Stolnoteniskog kluba Malinska-Dubašnica. Iz Zagreba su za ovu posebnu priliku došli pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnja Fortuna te potpredsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić i predsjednik Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom Josip Držaić.
Valja spomenuti kako su ovom prilikom odigrani prijateljski mečevi između reprezentacija Srbije i Hrvatske, a  pobjedu je odnijela reprezentacija Srbije. S tribina su navijači glasno ali sportski navijali za hrvatsku reprezentaciju.

Festival dobrog druženja

Sportaši i sportašice bili su podijeljeni u 11 kategorija, ovisno o invaliditetu. Igrali su na 16 stolova pred prilično popunjenim tribinama,  a pomoć prilikom skupljanja loptica pružili su mladi volonteri, članovi stolnoteniskog kluba Malinska Dubašnica. Volonterima je koordinirala trenerica Anita Tomašić.
U subotu do 17 sati odigrali su se mečevi do polufinala, a finalni i polufinalni susreti odigrani su u nedjelju prije podne. Nakon završetka finalnih susreta sudionici su se zaputili u hotel Dražica na svečano proglašenje pobjednika.
Najviše medalja osvojili su stolnotenisači i stolnotenisačice Stolnoteniskog kluba invalida URIHO koje je pratila njihova predsjednica Jadranka Blagus. Stolnoteniski klub invalida URIHO osvojio je naslov ekipnog pobjednika s 135 osvojenih bodova, drugi su bili STKI SAMOBOR I SV. NEDJELJA a treći ekipa STKI SOKOL iz Bjelovara.
Osim što su dobrom igrom predstavljali svoje klubove i gradove, također su uhvatili i vremena za druženje i obilazak Krka.
Nakon nedjeljnog ručka, usljedilo je proglašenje pobjednika i pobjednica po skupinama, i najbolje ekipe. Poslije završene podjele odličja raspoloženi sportaši i članovi delegacija pozdravili su se u dobrom sportskom duhu i sa željama za ponovnim susretom. Ovo je natjecanje pokazalo kako sport znači puno više od medalja i pehara, dakle znači senzibilizaciju društva prema sportu osoba s invaliditetom.
Pohvala klubu Dabušnica

Porazgovarali smo s predsjednikom Stolnoteniskog saveza  osoba s invaliditetom Hrvatske, Draganom Rakićem.

"Ovo je jubilarno 20. prvenstvo Hrvatske u stolnom tenisu za osobe s invaliditetom. Dosta je brojno sa 127 učesnika. Suorganizator prvenstva je stolnoteniski klub Dubašnica iz Malinske, koji su pokazali izuzetno umijeće u organizaciji ovih većih natjecanja. Dali su si jako puno trudu. Osigurali su izuzetno dobre uvjete za same igrače što se tiče igre i smještaja. Smatram da je ovo jedno od bolje organiziranih državnih prvenstava u Hrvatskoj“, zadoboljan je Dragan Rakić.
Nadalje smo kratko popričali s izbornikom hrvatske stolnoteniske reprezentacije, Emilom Gubicom.

"Prvi puta smo ovdje na Krku. Moram reći da sam oduševljen smještajem i dvoranom. Domaćin je otklonio sve barijere kako bi se sportaši mogli neometano kretati te prilagodio prostore natjecanja. Sve je bilo u najboljem redu te sam jako zadovoljan“, rekao nam je Emil Gubica.
Izjavu nam je dala i trenerica Hrvatskog stolnoteniskog saveza osoba s invaliditetom, Mirela Šikoronja.

"Moram priznati da sam jako zadovoljna smještajem, organizacijom, prehranom koja je bila odlična. Svake godine je sve veći broj sudionika prisutan. Ima čak i mladih, što me strašno veseli, a reprezentativci su samo potvrdili svoju kvalitetu. Bilo je nešto više od 140 natjecatelja, za razliku od prošle godine kada ih je bilo oko 130. I godinu prije toga ih je bilo 20-ak manje, tako da bilježimo veliki porast u tom dijelu i to me jako veseli. U pravilu su bili očekivani rezultati, ali prvenstvo je pokazalo da imamo i nekoliko mladih nada. Jedan 13-godišnjak iz Čakovca, Nino Baša, koji je osvojio medalju ovdje na državnom prvenstvu, pokazuje napredak i zaslužuje definitivno da obratimo pažnju na njega“, rekla je Mirela Šikoronja.

Grad prilagođen osobama s invaliditetom

Kratko smo porazgovarali i s gradonačelnikom Krka, Darijom Vasilićem.

"Na Krku imamo uz grad  još šest općina, znači sedam lokalnih samouprava. Imamo 89 udruga i klubova koji se financiraju iz proračuna grada Krka, a između ostalog i stolnoteniski klub Dubašnica iz Malinske, ali ima aktivnosti na područja grada Krka i u Malinskoj. Tu u Krku imaju dio djece koja treniraju isto kao i u Malinskoj. Imamo i osobe s invaliditetom. Dosta radimo na prilagodbi javnih površina i naših objekata osobama s invaliditetom. Od škole, ne znam dali ste vidjeli samu dvoranu i samo osnovnu školu koja ima sve rampe koje povezuje sve etaže do sportskih dvorana, javne knjižnice, gradske knjižnice, gradske vječnice. Znači, sve ove glavne gradske prostorije koje su namijenjene javnosti i građanima, one su i prilagođene osobama s invaliditetom. Imamo i plažu za osobe i invaliditetom. Ta plaža ima dugačku rampu koja ulazi u more s rukohvatima s obje strane. Sada ove godine smo dobili potporu Ministarstva hrvatskih branitelja i gradimo baš onu pravu dizalicu za invalide. Postojat će jedna plaža potpuno prilagođena osobama s invaliditetom“, ponosno će gradonačelnik Krka.
S par riječi nam se obratila i trenerica stolno teniskog kluba invalida URIHO, Ivana Knežević Šambić.

"Već petu godinu za redom STKI URIHO je prvak Hrvatske u stolnom tenisu za osobe s invaliditetom. Osim toga ima i najveći broj sportaša koji su nastupili na prvenstvu. Osvojili smo 65 bodova vise od drugoplasiranog STKI Samobora što pokazuje koliko je ukupna pobjeda URIHO-a velika.  Jako sam ponosna na sve igrače koji su osvojili medalje, ali i na one koji nisu osvojili jer su se borili i izgarali na terenu te ne sumnjam da će i oni u budućnosti također osvajati medalje. Čestitam svima od srca i želim nam u budućnosti još boljih rezultata“, poručila je Ivana Knežević Šambić.
Na kraju smo razgovarali s predsjednicom najtrofejnije ekipe na prvenstvu, Jadrankom Blagus iz stolnoteniskog kluba osoba s invaliditetom URIHO.

"Zadovoljna sam s prvenstvom. Prije nego smo i krenuli, išli smo na prvo mjesto. Kao i prošle godine opet smo nadmoćno osvojili prvo mjesto. Vidio se njihov uporan rad i redovitost na treninzima. Suvereno smo osvojili prvo mjesto s više od 60 bodova razlike ispred drugoplasirane ekipe. Prije puta na Krk dogovorili smo se da ćemo ako pobijedimo, pobjedu posvetiti našem ravnatelju ustanove URIHO, Josipu Držaiću i trenerici Ivani Knežević Šambić. Čestitam sportašima na uspjehu, a zahvaljujem se ZET-u na ustupljenom prijevozu na Krk i pročelnici gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, mr. Višnji Fortuni, što je došla pružiti potporu  na Krk“, zahvalna je Jadranka Blagus.
Rezultati po kategorijama:
M-1 Poredak:
1.      Danijel Lazov

2.      Stjepan Škojo

3.      Slaven Škrobot

M-2 Poredak:
1.      Nikola Brlenić

2.      Marijan Presečan

3.      Damir Vuković

M-3 Poredak:
1.      Vlado Ivezić

2.      Hasib Alibegović

3.      Nino Baša

M-4 Poredak:
1.      Tomislav Špalj

2.      Ivica Vugrinec

3.      Dinko Obilinović

M-5 Poredak:
1.      Zoran Križanec

2.      Dino Sinovčić

3.      Juraj Škrtić

M-6 Poredak:
1.      Pavao Jozić

2.      Toni Milas

3.      Vjekoslav Đira

M-7 Poredak:
1.      Stipo Jozić

2.      Igor Pejak

3.      Tomislav Mahin

M-8 Poredak:
1.      Darko Podkrajšek

2.      Davor Grudiček

3.      Marko Vračan

M-9 Poredak:
1.      Dragan Rakić

2.      Goran Stevanović

3.      Emil Gubica

M-10 Poredak:
1.      Radovan Kavur

2.      Svemir Šarić

3.      Željko Kovačić

M-11 Poredak:
1.      Martin Pendel

2.      Goran Jelić

3.      Mirko Lužanec

M-O Poredak:
1.      Damir Belaj

2.      Pera Mačešić

3.      Alen Pušić

Ž-3-4 Poredak:
1.      Anđela Mužinić

2.      Helena Dretar Karić

3.      Vanja Momčilović

Ž-6 Poredak:
1.      Sandra Paović

2.      Tea Ivančić Tokić

3.      Vena Lisec

Ž-8-10 Poredak:
1.      Maja Šuman

2.      Mirjana Lučić

3.      Vukosava Jurčić

Ž-11 Poredak:
1.      Jelica Baterilo

2.      Tatjana Rapatić

3.      Nataša Rašeta

Ž-Opća Poredak:
1.      Snježana Ivčević

2.      Paola Balder

3.      Marija Dujmović

Juniori-11 Poredak:
1.      Valentino Đurđević

2.      Josip Jurkić

3.      Valentino Heleš

Ekupni poredak ekipa:
1.      Stolnoteniski invalida URIHO Zagreb

2.      Stolnoteniski klub invalida Samobor i Sveta Nedjelja

3.      Stolnoteniski klub Sokol Bjelovar

Piše: Marko Damjanović