Višnja Fortuna: Glas za mene na izborima za Europski parlament glas je za osobe s invaliditetom

"Svoj posao sam uvijek obavljala sa srcem i ulažući sebe, kako na intelektualnoj tako i na emocionalnoj razini, jer ovaj posao ne možete raditi bez suosjećanja i senzibiliteta prema ljudima u potrebi", kaže uz ostalo pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom

Ovih dana Višnja Fortuna, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, predala je svoju kandidaturu za izbore za Europski parlament. Značajna je to vijest za osobe s invaliditetom budući da se radi o ženi koja je karijeru posvetilaVišnja Fortuna s novinarom In-Portala Markom Damjanovićem upravo borbi za prava OSI zajednice.

Po struci je socijalna radnica, s 39 godina radnog staža. Cijeli svoj radni vijek provela je radeći na području socijalne politike. U početku je radila u Centru za socijalnu skrb, a zatim došla u gradsku upravu gdje je od stručne suradnice postupno napredovala do položaja pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, te umirovljenika Grada Zagreba.

Borba za građanska prava

"Dakle, bavim se najosjetljivijom skupinom građana Grada Zagreba, ne iz fotelje - skrivena od ljudskih lica i sudbina - već u konstantnom dijalogu i suradnji s udrugama civilnog sektora. Iz ove praktične činjenice proizlazi moje stajalište o gradskoj vlasti koja je najbolja ako razgovara sa svojim sugrađanima i pokazuje jedno umijeće slušanja tuđih problema i zahtjeva", kaže pročelnica Fortuna.

"Moj program za Europski parlament: borba protiv siromaštva i obespravljenosti, zapošljavanje socijalno najugroženijih osoba te provedba brojnih  strategija na području socijalne politike"

Upravo na temelju slušanja i otvorenosti prema socijalno ugroženim skupinama, odnosno onima koji pokušavaju ostvariti svoja građanska prava i poboljšati kvalitetu svojeg života,  leži njezina uspješnost i značajan broj ostvarenih projekata. Pročelnica Fortuna naime nastoji činiti ono što navedene skupine znaju da treba činiti, a u tom je kontekstu želi proširiti područje svog djelovanja pa se i službeno kandidirala za Europski parlament.

Posao koji se obavlja srcem i umom

"Na predstojećim izborima za Europski parlament kandidatkinja sam na zajedničkoj listi stranaka SDP, HNS, IDS i HSU, pod rednim brojem 7. Razlozi zbog kojih smatram da zaslužujem povjerenje građana jesu sljedeći: iza mene stoje djela, a u riječi bi ih htjela pretočiti na jednoj višoj razini, u Europskom parlamentu kako bi nastala nova djela – borba protiv siromaštva i obespravljenosti, zapošljavanje socijalno najugroženijih osoba, raznorazne strategije na području socijalne politike, i tome slično", napominje pročelnica Fortuna.
"Nakon 39 godina iskustva u Hrvatskoj, o čijoj problematičnoj socijalnoj strukturi i sastavu ne trebam posebno elaborirati, mislim da sam dovoljno kvalificirana i kompetentna svojim iskustvom doprinijeti boljem socijalnom statusu najranjivijih građana Europske unije. Dalje, svoj posao sam uvijek obavljala sa srcem i ulažući sebe, kako na intelektualnoj tako i na emocionalnoj razini, jer ovaj posao ne možete raditi bez suosjećanja i senzibiliteta prema ljudima u potrebi.
Htjela bih još jednom istaknuti koliko su izbori za Europski parlament važni. Svi zakoni koji se donose unutar te institucije tiču se i Hrvatske. Ja sam sigurna da odgovorno, precizno i efikasno mogu zastupati interese naše domovine, a pogotovo socijalno najugroženijih.
Stoga bih pozvala sve građane da 25. svibnja izađu na izbore i daju svoje povjerenje onima za koje drže da ga i zaslužuju", poručuje Višnja Fortuna.
Piše: Marko Damjanović

Foto: Robert Anić/PIXSELL