Srednja strukovna škola Varaždin: Oni su dokaz da i u ova mračna vremena postoji humanost

Vizija koju provodi Srednja strukovna škola Varaždin humani je odnos prema ljudima, posebno najugroženijim kategorijama stanovništva – djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom

Srednja strukovna škola Varaždin već više od 40 godina sustavno vodi brigu o učenicima s teškoćama u razvoju i u svojim učionicama i radionicama za praktičnu nastavu osposobila je za život i rad preko dvije tisuće učenika.

"Srednja strukovna škola Varaždin broji preko 600 učenika upisanih u 15 različitih zanimanja.  Škola smo s dugogodišnjim (45 godina) iskustvom odgoja i obrazovanja učenika s teškoćama u redovnom sustavu školovanja. Oko 20 posto od ukupnog broja čine učenici s teškoćama. Veći dio učenika je integrirano u razredne odjele po principu školovanja po redovnom programu uz individualizirani pristup ili po prilagođenom programu, dok je manji broj učenika djelomično integrirano, odnosno u posebnim suNa inicijativu pravobraniteljice Anke Slonjšak, buduće frizerke iz Srednje strukovne škole uređivale su frizure ženama iz varaždinskog staračkog doma razrednim odjelima te se školuju za pomoćna zanimanja - pomoćni krojač, pomoćni stolar, pomoćni pekar. Najčešće teškoće koje naši učenici imaju jesu intelektualne teškoće te disleksija i disgrafija. Kod manjeg broja učenika prisutne su teškoće: oštećenje sluha,  oštećenje vida, tjelesni invaliditet, emocionalne te psihičke poteškoće kao i problemi u ponašanju. Velik broj učenika s teškoćama dolaze iz disfunkcionalnih obitelji te su često smješteni u udomiteljske obitelji. Učenicima koji se u željeno zanimanje upišu na temelju rješenja o primjerenom obliku školovanja, izrađuju se individualni programi (mogućnost prilagođenog programa iz opće obrazovnih predmeta te metodičke prilagodbe iz stručnih predmeta),  prema potrebama svakog pojedinog učenika te u skladu s teškoćama koje pojedini imaju. Za učenike s teškoćama postoji mogućnost pomoći u učenju kod školskog rehabilitatora", rekla nam je defektologinja Martina Kapljić.

Članica udruge OSVIT

Varaždinska županija je u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Srednjom strukovnom školom Varaždin 2006. godine osnovala Zaštitnu radionicu  s ciljem iznalaženja mogućnosti za zapošljavanje osoba s invaliditetom i smanjenim radnim sposobnostima kao prvi takav projekt u Republici Hrvatskoj. U radionici je zaposleno 19 osoba od kojih je 10 osoba s invaliditetom. Od osoba koje trenutno rade u Zaštitnoj radionici, neki od  njih su bivši učenici što predstavlja dobar primjer povezivanja procesa obrazovanja i tržišta rada. Zaštitna radionica Srednje strukovne škole Varaždin članica je udruge OSVIT - ustanove koja provodi profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Republike Hrvatske. Osnovna djelatnost je proizvodnja zaštitne i radne odjeće i opreme te stolni i posteljni program za zdravstvene i socijalne ustanove, vrtiće, škole, domove, komunalnu djelatnost, gospodarstvenu djelatnost te prehrambenu industriju.

'Poslodavac godine za osobe s invaliditetom'

"Naši učenici vrlo uspješno sudjeluju na mnogim natjecanjima i smotrama. Svake godine imamo nekoliko učenika rangiranih na prva tri mjesta na državnim natjecanjima iz struka koje školujemo. Učenici s teškoćama svake godine sudjeluju na Državnoj smotri radova učenika s teškoćama, a ove godine po prvi puta sudjelovat ćemo na Državnom prvenstvu UITR.
Ravnatelj škole Dražen Košćak s novinarkom Božicom RavlićU sklopu škole djeluju radionice u kojima se izvodi praktična nastava: stolarska radionica, pekara, soboslikarski praktikum, frizerski i kozmetički praktikum, tekstilna radionica te praktikum obrade kože. Škola je dobro informatički opremljena, uz informatičke imamo i multimedijalne učionice. Nastava se održava u jutarnjoj smjeni, što je velika prednost za učenike putnike. U suradnji s poduzećem „Roda“ razvijamo socijalno poduzetništvo kroz projekt šivanja platnenih pelena i majica čime zajednički podržavamo održivi razvoj i štitimo okoliš. U prosincu 2009. naša je škola dobila nagradu 'Poslodavac godine za osobe s invaliditetom' za 2009. godinu u kategoriji javnih poduzeća.
Nastojimo stalno promovirati rad Zaštitne radionice te naglašavamo da se odabirom Zaštitne radionice kao poslovnog partnera pokazuje humanost i društvena odgovornost prema socijalno najugroženijoj populaciji, djeci s teškoćama i osobama s invaliditetom", tumači ravnatelj škole Dražen Košćak.

Humanitarne akcije

Djelatnici i učenici ove škole tijekom cijele školske godine rado se odazivaju i provode brojne humanitarne akcije. Primjerice, stolari su izradili sav potreban namještaj za opremanje Socijalne samoposluge Varaždin, za koju u suradnji s Crvenim križem prikupljaju namirnice i potrepštine.  Frizerke i pedikerke nastoje svojim vještinama razveseliti žene iz Doma za žrtve obiteljskog nasilja 'Utočište Sveti Nikola', soboslikari maljaju stambene prostore socijalno ugroženih obitelji. Također svake godine provode internu akciju prikupljanja hrane i odjeće za učenike svoje škole koji žive u teškim životnim uvjetima. Otvoreni su za pozive na humanitarne akcije i u ovo vrijeme otuđenosti dokaz da humanost postoji.

Više o Srednjoj strukovnoj školi Varaždin možete pročitati na stranici www.ss-strukovna-vz.skole.hr.

Božica Ravlić