Čudesno stvaranje umjetnosti u podvodnim invalidskim kolicima

"Kad sam završila u invalidskim kolicima prije 20 godina, osjećala sam kao da sam postala nevidljiva, kao da je netko na mene prebacio nevidljivi ogrtač. Znala sam da moram stvoriti priču o svom novom iskustvu" rekla je uz ostalo 'čudo od žene' Sue Austin, umjetnica i dizajnerica prvih invalidskih kolica

Britanska umjetnica Sue Austin ruši barijere za koje ni najveći stručnjaci nisu vjerovali da su moguće.
Sue Austin, koja je već 20 godina vezana za invalidska kolica, koristi se inovativnim podvodnim invalidskim kolicima kako bi stvarala čarobna umjetnička djela.
Austin se koristi fotografijama, video snimkama i raznim performansima, koje stvara roneći u svojim podvodnim invalidskim kolicima zvanim Portal, kako bi na direktan način redefinirala pozicije s kojih ljudi gledaju na osobe s invaliditetom.

Ostvarenje vizije

Sue Austin se još 2005. godine počela baviti ronjenjem.
"Ronjenje mi je priuštilo takav osjećaj slobode i otvorenosti svijetu da sam se preporodila“, rekla je Austin.
Ubrzo je iznenadila sve kad je predložila da bi htjela roniti u invallidskim kolicima.
"Kad smo počeli razmatrati tu opciju, inženjeri su smatrali da je roniti u invalidskim kolicima nemoguće. Iako kolica nisu bila dizajnirana za to, bila sam sigurna da ću kad tad roniti u kolicima“, rekla je za BBC Austin.
Uz pomoć stručnjaka za ronjenje, inženjera i raznih donatora, Sue je dočekala ostvarenje svoje vizije.
Njezino djelo je postalo prepoznatljivo u široj javnosti kad je Austin odabrana da bude jedan od izlagača na Festivalu bez ograničenja, koji je bio dio Kulturalne Olimpijade, kulturalnog dijela 2012. Olimpijskih i paraolimpijskih igara u Londonu.

Povratak izgubljenog identiteta

Od tog trenutka su Austin i njezina neprofitna organizacija i umjetnički integrativni program Freewheeling, postali prepoznati među OSI i širom zajednicom, što je bila i njezina osnovna želja.
"Kad sam završila u invalidskim kolicima prije 20 godina, osjećala sam kao da sam postala nevidljiva, kao da je netko na mene prebacio nevidljivi ogrtač. Znala sam da moram stvoriti priču o svom novom iskustvu, da moram stvoriti novi narativni okvir kako bi povratila izgubljeni identitet“, rekla je Sue prije nego će uskočiti u more u svojim Portal podvodnim kolicima.
Branimir Šutalo