Prosvjetno–kulturna i humanitarna udruga BK Velebit

Danas su udruga multidisciplinarnog spektra, koja se s jedne strane bavi ispravljanjem manjkavosti i nedostataka suvremenog osnovnog i srednjeg obrazovanja, a s druge strane, sukladno Rješenju Gradskog ureda za socijalnu skrb i osobe s invaliditetom, bavi se prikupljanjem i raspodjelom humanitarne pomoći za socijalno ugrožene slojeve, a time ulaze u rang udruga tipa Caritasa i Crvenog križa

Ideja o osnivanju Udruge rodila se početkom 1993. godine u Zagrebu u restoranu u kojem su se redovito sastajala četiri prijatelja: Braco Pil, Željko Pervan, Damir Mihovec i Miroslav Habijanec, na svom ustaljenom poslijepodnevnom druženju uz čašicu pića i pokoju partiju „ belota“ često su razgovarali o svakodnevici. Belot društveno-misaona igra, često im je bila nadahnuće za iznalaženje izlaza iz razno-raznih problema, koji su mučili njih ili njihove prijatelje. Osnutkom udruge humanitarni rad tj. pomaganje potrebitima spada u jednu od njihovih osnovnih djelatnosti. Obzirom da je nakon 20 godina ustrajnog i predanog humanog rada preostalo još samo uvrstiti belot u nomenklaturu športova i zaštititi tu igru kao "hrvatsko intelektualno vlasništvo“, početkom 2012., posebice zbog pisanja elaborata o “Belotu“ javlja se potreba za proširenjem područja dosadašnjeg djelovanja udruge.

Belot naš nasušni

Mijenjaju naziv udruge u PROSVJETNO-KULTURNA I HUMANITARNA UDRUGA B.K. VELEBIT, a humanom aspektu dodaju i kompletnu prosvjetu i kulturu. Danas su udruga multidisciplinarnog spektra, koja se s jedne strane bavi ispravljanjem manjkavosti i nedostataka suvremenog osnovnog i srednjeg obrazovanja, a s druge strane, sukladno Rješenju Gradskog ureda za socijalnu skrb i osobe s invaliditetom, bavi se prikupljanjem i raspodjelom humanitarne pomoći za socijalno ugrožene slojeve, a time ulaze u rang udruga tipa Caritasa i Crvenog križa.Braco Pil i Željko Pervan

BK VELEBIT nastoji afirmirati novi pristup osobama sa invaliditetom, djeci iz socijalno ugroženih slojeva društva, romskoj djeci i njihovim obiteljima. Taj pristup se temelji na poštivanju ljudskog dostojanstva svakog čovjeka te prava na ravnopravan život među svim ljudima, ali i na promicanju volonterskog rada.

Udruga se oduvijek  bavila humanitrnim radom, a krajem 2012. je djelatnosti proširila i na cijelo obrazovno područje te humanitarni rad sada provodi uz odobrenje gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invliditetom i Ministarstva socijalne politike i mladih.
Od kraja 2013. godine ova udruga provodi niz Programa za socijalno ugrožene obitelji i njihovu djecu. Aktivnosti koje provodimo za sve korisnike su besplatne uz odobrenje Ministarstva znanosti i Agencije za odgoj i obrazovanje. Radionica "Nauči me da učim" ima veliki odaziv djece koju  pokušavamo osamostaliti u primjeni materijala i sredstava potrebnih pri učenju. Posjedujemo informatičku učionicu sa osam kompjutera, te svaki radni dan, po dogovoru i subotom od 9 do 18 sati pružamo besplatnu pomoć u učenju i pisanju zadaća za djecu i posebno nadarenu djecu.

Humanost iznad svega

Uz prethodnu rezervaciju termina svaki radni dan od 10 do 17 sati logopedi provode edukacijsko – rehabilitacijski rad sa djecom (disleksija, dislalija, mucanje, ADHD i sl), te djecom sa slušnim problemima (Suvag metoda i suvag oprema – Verboton G 30L)
"Prikupljamo i raspodjeljujemo humanitarnu pomoć socijalno ugroženim obiteljima i njihovoj djeci, kako za obitelji evidentirane u udruzi tako u za one iz Centara za socijalnu skrb.
Roditelji koji su zainterizirani  mogu se javiti u udrugu i ispuniti suglasnost te se  dogovoriti o dolasku djeteta. Potpisali smo i sporazum  o suradnji sa Centrom za socijalnu skrb,  Kumičićeva koji su obavijestili područne urede, tako da imamo sve veći broj djece.  Najbolje da osobno s djetetom dođete u udrugu, Trg bana Jelačića 15 (dvorište).  Interesantni smo i za sve gradove s područja Zagrebačke županije jer mogu doći djeca koja trebaju Suvag metode koje mogu dobiti kod nas", rekla nam je prof. Nevenka Borjan, glavna tajnica i voditeljica projekata.
Prosvjetno – kulturnu i humanitarnu udrugu BK Velebit možete bolje upoznati na web stranici www.bkvelebit.com.

Božica Ravlić