Imam li kao osoba s invaliditetom pravo na naknadu štete zbog nesavjesnog liječenja?

PITANJE: E.C. (38) Već deset godina imam problema s bakterijom kojom sam zaražen u bolnici na operacijskom zahvatu. Kako sam u invalidskoj mirovini primanja su mi mala, ne mogu platiti odvjetnika

Zanima me imam li pravo na odštetu? Iz moje medicinske dokumentacije vidljivo je da je problem s kojim živim nastupio nakon bolničkog liječenja. Hvala na pomoći.

ODGOVOR: Poštovani, iako je možda prema čl.240. Kaznenog zakona bilo temelja za kazneno djelo nesavjesnog liječenja za koje doktor medicine ili doktor stomatologije koji obavljajući svoju djelatnost ne primijeni mjere za zaštitu bolesnika prema pravilima medicinske struke, ili primijeni očito nepodobno sredstvo ili način liječenja, ili uopće nesavjesno postupa, pa zbog toga prouzroči pogoršanje bolesti ili narušenje zdravlja neke osobe, Kaznenim zakonom iz 1997. koji je primjenjiv na Vaš slučaj zastara je nastupila sukladno čl. 20. stavku 6. koji kaže da zastara pokretanja kaznenog postupka nastupa u svakom slučaju kad protekne dvaput onoliko vremena koliko je prema zakonu određena zastara pokretanja kaznenog postupka, što se u Vašem slučaju dogodilo jer je kazna za kazneno djelo nesavjesnog liječenja novčana ili kazna zatvora u trajanju jedne godine prema čl.240., a vrijeme pokretanja postupka je dvije godine po čl.19. istog zakona što bi značilo da je Vama zastara za pokretanje kaznenog progona nastupila nakon četiri godine od spornog događaja.
Što se tiče građanske odgovornosti za štetu, zastara je također nastupila sukladno čl.230. Zakona o obveznim odnosima (pročišćeni tekst zakona NN 35/05, 41/08, 125/11) koji kaže da tražbina naknade štete zastarijeva za tri godine otkad je oštećenik doznao za štetu i za osobu koja je štetu učinila te da u svakom slučaju ta tražbina zastarijeva za pet godina otkad je šteta nastala.
Dakle, u Vašem slučaju je nastupila zastara za ostvarenje Vašeg prava.
Valentina Maljak, Pravna klinika u Zagrebu