Senzacija u medicini: Otkriven najstariji slučaj raka u povijesti

"Otkriće je od nevjerojatne važnosti za medicinsko istraživanje raka. Nadamo se da ćemo analizirajući DNA kostura otkriti koje su geneske mutacije učinile ovog mladića iz antičkog Egipta podložnom razvitku bolesti. To bi nam pojasnilo kako je rak evoluirao paralelno s evolucijom ljudske vrste“, izjavila je dr. Kat Arney iz Centra za istraživanje raka Velike Britanije

Istraživači su na egipatskom kosturu starom više od 3000 godina otkrili najstariji potvrđeni slučaj raka u povijesti.  
Prema analizi, kostur otkriven na arheološkom nalazištu u Sudanu, pripadao je mladoj osobi koja je preminula od raka oko 1200 god.pr.kr.
Kostur je pronašla arheloginja Michaela Binder sa sveučilišt Durham (UK).  
"Otkriće je iznimno važno kako bismo shvatili uzroke nastanka raka u starom vijeku, prije nego su se pojavili moderni uzročnici bolesti“, rekla je Michaela Binder.
Uvriježeno je mišljenje da je rak bolest modernog doba, uzrokovan pušenjem, nezdravim načinom života i stresom. Najnovije otkriće  dokazuje da je bolest bila prisutna i prije nekoliko tisuća godina.
"Bila sam prilično iznenađena kad sam otkrila rak kod tako starog kostura“, rekla je Binder za BBC.
Zapravo jako malo znamo o povijesti i evoluciji ove opake bolesti. Rijetki su primjeri detektiranja raka među starovjekovnim ostacima kostura, a nalaz dr. Binder je posebno važan jer je stariji čak 2000 godina od do sada najstarijeg.
"Otkriće je od nevjerojatne važnosti za medicinsko istraživanje raka. Nadamo se da ćemo analizirajući DNA kostura otkriti koje su geneske mutacije učinile ovog mladića iz antičkog Egipta podložnom razvitku bolesti. To bi nam pojasnilo kako je rak evoluirao paralelno s evolucijom ljudske vrste“, izjavila je dr. Kat Arney iz Centra za istraživanje raka Velike Britanije.
B. Šutalo