Ljubavnica mog muža želi oteti našu bračnu stečevinu

PITANJE: K.C. (37) Već sam u braku skoro 20 godina. Taj brak je bio idealan do prije šest godina kada smo suprug i ja doživjeli prometnu nezgodu. Njemu se ništa ozbiljnije nije desilo dok sam ja ostala paralizirana od struka naniže

Do te prometne dobili smo i dva sina koji su danas već blizu kraja srednje škole. Nažalost, moj suprug već neko vrijeme ima drugu koja mu je potpuno zavladala umom. Razumijem da više ne mogu kao nekoć izvršavati bračne obveze i da je vjerojatno zbog krize srednjih godina pronašao dotičnu, nažalost problem je u tome što ga ona nagovara na rastavu i da mene smjeste u ustanovu kako bi im ostala sva imovina koju smo suprug i ja zajedno stekli. Ne bi bio problem da mi suprug nije zakonski skrbnik. Kako da ih zaustavim u ovoj namjeri i zaštitim imovinu za svoje sinove? Jer braku više spasa nema.
ODGOVOR
: Poštovana! Ne razumijem razlog zbog kojeg Vam je suprug postavljen za skrbnika. Sam invaliditet to nikako nije. Ukoliko je već tako, je li suprug skrbnik za samo određena pitanja (npr. imovinska) ili se njegovo skrbništvo odnosi na sve segmente Vašega života? Uzimam u obzir mogućnost da ste krivo upotrijebili pojam skrbništva, misleći, u stvari na nešto drugo.
No, ukoliko se radi o skrbništvu u njegovom pravnom smislu, u Vašem slučaju potrebno je obratiti se Centru za socijalnu skrb koji je donio Odluku o stavljanju pod skrbništvo, s novim informacijama, koje su svakako važne i bitno mijenjaju dosadašnju situaciju.
Tada se mogu ispitati sve okolnosti vezane uz Vaše stanje, te ustanoviti ima li i dalje potrebe za skrbništvom nad Vama?
Ukoliko se utvrdi da ima, bit će potrebno promijeniti skrbnika, jer skrbnikom, između ostalog, ne može biti osoba:
1. čiji su interesi u suprotnosti s interesima štićenika
2. od koje se, s obzirom na njezino ponašanje i osobine te odnose sa štićenikom, ne može očekivati da će pravilno obavljati dužnosti skrbnika
S obzirom na životnu situaciju koju navodite, ovo su razlozi zbog kojih Vaš suprug više ne može biti Vašim skrbnikom.
Ukoliko Vam je skrbnik i dalje potreban, može se, po Vašem izboru, za tu dužnost postaviti neka druga osoba u koju imate puno povjerenje ili skrbništvo može preuzeti, po službenoj dužnosti, stručna osoba iz Centra za socijalnu skrb ( također uz Vašu suglasnost).
Po Vašem obraćanju, zaključujem kako vjerojatno niste osoba potpuno lišena poslovne sposobnosti, te da se Vaše odluke mogu uvažavati.
( Poslovna sposobnost nije radna sposobnost ili sposobnost za rad, što se često u praksi, pogrešno, brka ili izjednačava).
U slučaju da Vam za skrbnika bude postavljena osoba po službenoj dužnosti, za sve što Vaš suprug bude želio poduzimati, a tiče se Vas ili Vaše imovine, morao bi dobiti suglasnost te osobe.
Draga K., Vi ste još mlada žena. Sigurno Vam nije lako u opisanoj situaciji. Potpuno razumijem Vašu potrebu zaštite onoga što je najvažnije, posebice interesa Vaših sinova.
Zauzmite se i zauzimajte se ubuduće za to da što više odluka koje se tiču Vašeg života, donosite sami.
No, zanima me jedna stvar. Kako ste saznali za namjere druge žene? Je li Vam suprug to otvoreno dao do znanja ili Vi po nečemu naslućujete njihove namjere?
Možda se samo bojite da bi takvo što mogli učiniti?
U svakom slučaju, ako je u životu Vašega muža prisutna druga žena, Vaše nepovjerenje u njega zbog te činjenice, dovoljnim je razlogom da on više ne bude Vašim skrbnikom.
Nadležnoj instituciji se možete obratiti i pismenim putem, referirajući se na broj i datum donesenog akta kojime je Vaš muž postavljen za Vašeg skrbnika, te obrazloženjem svojega traženja u vezi s time.
Želim Vam svako dobro!

Vesna Hari, dipl. inž. socijalnog rada