Angelina Jolie u suradnji s britanskim šefom diplomacije organizira summit o silovanju u ratu

Seksualno nasilje nad ženama "općenito je posljednja stvar o kojoj s vodi briga na kraju ratova ili kad se nacije ponovno ustroje", naglasio je britanski ministar vanjskih poslova William Hague, baveći se godinama tim problemom

Šef britanske diplomacije William Hague i holivudska zvijezda Angelina Jolie predsjedat će u lipnju u Londonu dosad neviđenim summitom kojim se želi ukinuti silovanje kao "sredstvo rata", najavio je u utorak Hague.
Britanski ministar objavio je to u okviru razgovora u Washingtonu s američkim kolegom Johnom Kerryjem, primajući od bivše državne tajnice Hillary Clinton nagradu za mir i sigurnost za 2014.

Taj će summit, predviđen u Londonu od 10. do 13. lipnja "biti kao nijedan drugi", okupljanjem 140 ministara vanjskih poslova, policijskih dužnosnika i pravnika kako bi se "djelovalo protiv seksualnog nasilja do kojeg dolazi čim izbije neki sukob", rekao je Hague.

Osudio je "pribjegavanje silovanju kao sredstvu rata".

A seksualno nasilje nad ženama "općenito je posljednja stvar o kojoj s vodi briga na kraju ratova ili kad se nacije ponovno ustroje", naglasio je nadalje britanski ministar, baveći se godinama tim problemom.

U govoru na sveučilištu Georgetown u Washingtonu rekao je da ga je inspirirala filmska zvijezda Angelina Jolie i njezin film iz 2011. "U zemlji krvi i meda" o ratu u Bosni.

Bez tog prvog dugometražnog filma redateljice Jolie, "inicijativa ne bi vidjela svjetlo dana", priznao je Hague najavljujući da će glumica uz njega supredsjedati summitom.

Hina