I u Velikoj se Britaniji osobe s invaliditetom žale na diskriminaciju

Mnogi sudionici istraživanja izjavili su kako se kod pripreme za odlazak u šoping osjećaju kao da se pripremaju za neku vrstu vojne operacije jer, bez obzira na to što sve dobro isplaniraju unaprijed, nikad ne mogu znati što će ih u trgovačkim centrima doista dočekati

Osobe s invaliditetom u Velikoj Britaniji prisiljene su na korištenje on line trgovine, zato što im je pristup "običnim“ trgovinama i trgovačkim centrima onemogućen. U samim središtima gradova ne samo da ne postoje mjesta za parkiranje namijenjena isključivo osobama s invaliditetom, nego ne postoje niti kabine za presvlačenje, piše The Guardian.
Mnogi kupci s invaliditetom bore se s teškim pristupom trgovinama, restoranima i kafićima, ali problema imaju i s osobljem koje je izuzetno neljubazno. Izvješće koje je doneseno na temelju ispitivanja 100-injak osoba s invaliditetom u dobi od 16 do 30 godina pokazuje nekoliko negativnih činjenica. Vrlo često dizalice koje služe isključivo osobama s invaliditetom, kako bi mogle pristupiti trgovačkim centrima, zloupotrebljavaju te iste trgovine za prijenos tereta i teških kutija.
Zbog toga se, dakle, osobe s invaliditetom sve više okreću isključivo on line trgovini i zapravo su veoma sretni što je barem taj oblik dostupan i dobro raširen. Gotovo polovica ispitanika je izjavila kako ih od odlaska u kupovinu odvlači i pristup osoblja koje nije spremno pomoći im da dođu u trgovine. Nekoliko je načina da se trgovina i pristup njoj omoguće osobama s invaliditetom. Prije svega potrebno je postavljanje pristupne rampe, usto im ponuditi i pomoć kod umetanja kartica u čitače prilikom kupovine. Mnogi sudionici su izjavili kako se kod pripreme za odlazak u šoping osjećaju kao da se pripremaju za neku vrstu vojne operacije jer, bez obzira na to što sve dobro isplaniraju unaprijed, nikad ne mogu znati što će ih u trgovačkim centrima doista dočekati.
Čak i kada uđu u trgovinu teško se kreću kolicima između pojedinh odjela, a mnoga su im područja trgovine nepraktična, odnosno nisu unutar granica dohvata osoba s invaliditetom. Stoga je tijekom 2012. godine Vlada Velike Britanije odlučila u svojim državama krenuti s pilot projektom kojim će se dostupnost trgovina osobama s invaliditetom poboljšati, a trgovce podučavati većoj toleranciji i pomoći.

Jasna Ožanić