Iako sam još mlad nakon prometne nesreće poslodavac me tjera u invalidsku mirovinu

PITANJE: E.D. (38) Već godinu dana sam na bolovanju nakon prometne nesreće u kojoj sam ostao paraplegičar. Radio sam u tvrtki na mjestu koje nije moguće za rad sada kad sam u kolicima, ali postoje radna mjesta koja odgovaraju mom obrazovanju i mogao bih nastaviti rad u tvrtki, uz male prilagodbe

Vlasnik tvrtke se ne slaže s tom idejom i predlaže mi da podnesem zahtjev za invalidskom mirovinom. Mislim da sam premlad i mogu još raditi. Kome da se obratim i kako da dokažem svoje preostale radne sposobnosti? Koja su moja prava?

ODGOVOR: Poštovani, Vi svakako imate pravo ostati raditi u tvrtci u kojoj ste radili do sada, posebno stoga što postoje radna mjesta koja odgovaraju Vašem obrazovanju. Naime, poslodavac koji zapošljava osobu s invaliditetom mora izvršiti prilagodbu radnog mjesta koja podrazumijeva svaku potrebnu i prikladnu preinaku i podešavanje radnog mjesta, koja ne predstavlja nesrazmjerno ili neprimjereno opterećenje za poslodavca, kako bi se osobi s invaliditetom osiguralo izvršavanje radnih zadataka u ravnopravnom položaju u odnosu naTihana Levak, Pravna klinika u Zagrebu druge zaposlenike. Drugim riječima, poslodavac ima za dužnost osigurati uvjete koji će omogućiti osobi s invaliditetom da normalno radi svoj posao.

Kako bi se poslodavcima koji za zaposlenu osobu s invaliditetom moraju prilagoditi radno mjesto i na taj način uložiti određena sredstva u prilagodbu radnog mjesta, olakšalo financiranje prilagodbe radnog mjesta, Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom (NN 157/13) i prema Odluci o ostvarivanju prava pri zapošljavanju osoba s invaliditetom, omogućeno je korištenje poticaja Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Poslodavci i osobe s invaliditetom podnose pismeni zahtjev Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom radi ostvarivanja prava na poticaje, a koji je dužan zaprimljeni zahtjev obraditi, te izdati odobrenje za isplatu poticaja ukoliko podnositelj zahtjeva ispunjava zakonom propisane uvjete.
Poticaji Fonda koji se odnose na osiguravanje sredstava financiranja prilagodbe radnog mjesta spadaju u posebne poticaje i dijele se na sredstva za prilagodbu radnog mjesta – arhitektonska prilagodba i sredstva za prilagodbu uvijeta rada – tehnička prilagodba.

Sredstva za prilagodbu radnog mjesta – arhitektonska prilagodba
Trošak prilagodbe radnog mjesta nadoknađuje se u visini stvarnih troškova prilagodbe, ali najviše do 50 najnižih mjesečnih osnovica za obračun doprinosa za obvezna osiguranja utvrđena Naredbom ministra financija (prema Odluci iz NN 96/09 od 04.kolovoza 2009.godine za iznos osnovice uzima se 80 posto najniže osnovice za obračun doprinosa za obvezna osiguranja, a za zaštitne radionice i zaštitne jedinice iznosi 100 posto najniže osnovice za obračun doprinosa za obvezna osiguranja), za jednu osobu s invaliditetom.

Sredstva za prilagodbu uvjeta rada – tehnička prilagodba

Trošak prilagodbe nadoknađuje se u visini stvarnih troškova prilagodbe, ali najviše do 50 najnižih mjesečnih osnovica za obračun doprinosa za obvezna osiguranja utvrđena Naredbom ministra financija (prema Odluci iz NN 96/09 od 04.kolovoza 2009.godine za iznos osnovice uzima se 80% najniže osnovice za obračun doprinosa za obvezna osiguranja, a za zaštitne radionice i zaštitne jedinice iznosi 100% najniže osnovice za obračun doprinosa za obvezna osiguranja), za jednu osobu s invaliditetom.

Rok za podnošenje zahtjeva za prilagodbu radnog mjesta teče od 01.travnja do 30.lipnja u tekućoj godini za iduću godinu.

Osim navedenih prilagodbi radnog mjesta i prilagodbe uvjeta rada, koji se mogu financirati od strane Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, postoje još neki oblici prilagodbe koji spadaju u razumnu prilagodbu radnog mjesta. Tako poslodavac koji zapošljava osobu s invaliditetom ili osoba s invaliditetom koja se samozapošljava, ima pravo na ostale redovne i posebne poticaje Fonda u koje spadaju: naknada razlike radi smanjenog radnog učinka, sufinanciranje troškova osobnog asistenta (pomagača u radu), kreditna sredstva po povoljnim uvjetima namijenjena kupnji strojeva, opreme, alata ili pribora potrebnog za zapošljavanje osobe s invaliditetom, te sufinanciranje troškova radnog terapeuta.
Detaljne informacije o uvjetima podnošenja zahtjeva za ostvarivanje svih ovih poticaja kao i popis potrebne dokumentacije koja se prilaže prilikom podnošenja zahtjeva, mogu se dobiti u Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Zagreb, Hebrangova 4, tel. 01/6040-495.