Svjetski dan djece oboljele od malignih bolesti: Rak je vodeći uzročnik smrti najmlađih

Posebno je teška situacija u nerazvijenim zemljama zbog manjka pristupa učinkovitim lijekovima i tretmanu. Oboljela djeca ondje često ne prežive iako je 70 posto dječjih tumora izlječivo, upozoravaju stručnjaci

Svjetski je dan djece oboljele od malignih bolesti, od kojih svake godine oboli više od 250.000 djece u cijelom svijetu, a umre ih oko 90.000, kaže se u priopćenju Svjetskog društva dječje onkologije (SIOP) i Svjetske organizacija roditelja djece oboljele od malignih bolesti (ICCPO).
Rak je vodeći uzrok smrti djece u industrijaliziranim zemljama, gdje preživljava oko 80 posto oboljele djece, a taj postotak isti je već dva desetljeća. Posebno je teška situacija u nerazvijenim zemljama zbog manjka pristupa učinkovitim lijekovima i tretmanu. Oboljela djeca ondje često ne prežive iako je 70 posto dječjih tumora izlječivo, upozoravaju.

U uspješnosti liječenja veliku ulogu ima rano otkrivanje bolesti, što je i glavna je tema ovogodišnjeg Svjetskog dana. Izrađen je i međunarodni poster, preveden na sve jezike svijeta, s ranim znakovima maligne bolesti u djece.

Upozoravaju i na to da se djecu već više od 30 godina liječi istim lijekovima i tretmanima. Za rak kod odraslih u upotrebi su novi ciljani lijekovi, ali u liječenju djece nema pomaka, a neke od terapija izazivaju i po život opasne i dugotrajne nuspojave, upozoravaju udruge onkologa i roditelja.

S obzirom na tešku situaciju u siromašnim zemljama, udruge pozivaju vlade širom svijeta da se pobrinu da djeca oboljela od raka, bez obzira na to gdje žive, dobiju pristup lijeku, brizi i tretmanu.

"Nedostupnost lijekova i bolnica najveći je problem u nerazvijenim zemljama. Većina roditelja dovodi djecu već u vrlo kasnom stadiju bolesti, kada je nemoguće poduzeti velik dio tretmana", upozorava predsjednik SIOP-a Giorgio Perilongo.

Dječji onkolog Lorna Renner, navodeći primjer Gane, ističe ograničen pristup lijekovima, neosviještenost u vezi s tim problemom te manjak prostora za djecu koja se liječe te poziva odgovorne da zdravstvenu infrastrukturu počnu graditi bliže siromašnim obiteljima u ruralnim područjima.

Kenneth Dollman iz Južnoafričke Republike, otac djeteta koje je preživjelo rak, objašnjava da se nakon prve intenzivne faze liječenja u njegovoj zemlji na redovite terapije mora daleko putovati, što je dodatan financijski teret i povećava opasnost od prekida liječenja. Kako ne bi došlo do prekida, udruge pomažu roditeljima u troškovima za dolazak do bolnice, a pružaju i tzv. roditeljske kuće za obitelji iz udaljenih mjesta. Međutim, toga nema u mnogim siromašnim zemljama.

SIOP i ICCPO predstavljaju oko 2000 dječjih onkologa i 169 organizacija roditelja djece oboljele od malignih bolesti iz 88 zemalja. Nedavno su sklopili i formalno partnerstvo potpisavši Memorandum razumijevanja kako bi zajedno pomagali u borbi protiv raka dječje dobi. Tako su postali vodeći ujedinjeni globalni glas desetaka tisuća dječjih onkologa, medicinskih sestara, pacijenata, preživjelih i roditelja djece kojima je dijagnosticiran rak. Uključeni su i u prikupljanje novčane pomoći udrugama roditelja širom svijeta, a posebno u nerazvijenim i srednje razvijenim zemljama.

Ističu da rak kod djece nema granica te da je jednako zastupljen kod djece i mladih osoba u svim zemljama, bez obzira na razvijenost.

SIOP će ove godine u Torontu održati 46. svjetski kongres od 22. do 25. listopada, što će biti prilika za razmjenu iskustava dječjih onkologa, predstavnika udruga roditelja oboljele djece, odvjetnika i pedijatara.

Hina

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL