Tako to rade Indijci: Zapošljavanje osoba s invaliditetom kao nacionalna strategija

U Indiji je, prema posljednjim podacima, oko 70 milijuna osoba s invaliditetom za čija se prava tamošnji Nacionalni centar za poticanje zapošljavanja nastoji izboriti. No, Indija danas postaje osjećajnija što se tiče osoba s invaliditetom i njihovog načina života

Nacionalni centar za poticanje zapošljavanja osoba s invaliditetom osnovan je 1996. godine u Indiji kao udruga koja ima poticaj od strane nevladinih udruga, a koja naglašava potrebu da se osobe s invaliditetom osnaže u poslovnom i psihičkom smislu.
Glavni ciljevi centra su poticanje zapošljavanja osoba s invaliditetom, podizanje svijesti o pitanjima invaliditeta, osnažiti osobe s invaliditetom, omogućiti im obrazovanje koje žele, ali im i osigurati jednostavan pristup svim javnim mjestima u gradu i državi. Kao neka od svojih dostignuća centar ističe uspjehe u postizanju senzibilizacije korporativnog svijeta po pitanju zapošljavanja osoba s invaliditetom, CPEDP (National Center for Promotion od Employment for Disabled People) kampanja za pristup osobama s invaliditetom, te izrada plana za obrazovanje osoba s invaliditetom. Osim toga, u sklopu centra osnovan je i poseban odbor socijalnog sektora koji je ujedno i dio Nacionalnog povjerenstva za  ljudska prava.
Najbitnije im je postići da se zakoni koji osiguravaju prava osoba s invaliditetom i provode. Smatraju da je bitno raditi na tome da upravo oni postanu pokretači promjena kada se govori o osobama s invaliditetom. Povećavaju svijest o zakonskim normama, ali i nude specijaliziranu pravnu pomoć kako osobama s invaliditetom, tako i njihovim obiteljima. Provode i mnoštvo kampanja koje ukazuju upravo na te probleme, jer su svijesni da je u mnogo slučajeva zakon samo prazno slovo na papiru kojeg se rijetki pridržavaju. Smatraju da je tako i u slučaju osoba s invaliditetom. U Indiji je, prema posljednjim podacima, oko 70 milijuna osoba s invaliditetom za čija se prava nastoje izboriti. Njihovim utjecajem Indija postaje osjećajnija što se tiče osoba s invaliditetom i njihovog načina života.
National Thermal Power Corporation (N.T.P.C.) također je dio centra i oni nastoje da postupak zapošljavanja osoba s invaliditetom bude istima pristupačniji. Osnovani su još 1975.godine i već su tada radili na tome da se osobe s invaliditetom ne ostavlja na marginama društva. Tijekom 2001./2002.godine imali su gotovo 200 zaposlenih osoba s invaliditetom. Trude se imati korektan i jednak odnos prema svim svojim zaposlenicima, stoga rade na individualnim intervjuima tijekom primanja na posao. U sklopu zgrade u kojoj se nalaze u Indiji nalazi se i parking za osobe s invaliditetom s kojeg postoji izravan pristup do zgrade. Prije zapošljavanja osobama s invaliditetom nude adekvatnu obuku, a imaju i ostvarenu suradnju s agencijama koje nude smještaj osobama s invaliditetom u blizini radnog mjesta. Kako kažu u samom centru, tvrtka svojim djelovanjem osvjetljava put osobama s invaliditetom pružajući im mogućnost zaposlenja i obuke.

Jasna Ožanić