Predstavljena knjiga Ive Pilara "Svjetski rat i Hrvati"

Ivo Pilar (1874. – 1933.) bio je pravnik, povjesničar, publicist, filozofski pisac, rodonačelnik hrvatske geopolitike i pravaški političar. Pilar je pozivao Hrvate da otvorenim očima gledaju u događaje jer manjkava priprava političkih akcija, smatrao je, da će spriječiti i najskromije uspjehe

Prva knjiga iz niza kritičkoga izdanja odabranih djela Ive Pilara "Svjetski rat i Hrvati - Pokus orijentacije hrvatskoga naroda još prije svršetka rata" predstavljena je večeras u prostorima Družbe Braća hrvatskoga zmaja u Zagrebu.
Knjigu su predstavili glavni urednik Zlatko Matijević, ravnatelj Instituta "Ivo Pilar" Vlado Šakić, povjesničar Nevio Šetić i sociolog Ivan Rogić.

Šetić je ocijenio kako Pilar smatra da Hrvate suradnja sa Srbijom ne vodi rješenju hrvatskog pitanja, nego nametanju srpske politike u kojoj Hrvatska treba nestati.

Matijević je ocijenio kako je ova brošura bila samo preteča Pilarove studije "Južnoslavensko pitanje". Istaknuo je kako je ovo prvo potpuno izdanje, u koje su na temelju rukopisne ostavštine uvršteni i dijelovi tekstova što ih je uklonila tadašnja austrougarska cenzura.

Pilar je, ističe Matijević, smatrao da se u presudnim svjetskim događajima hrvatska politička elita ne snalazi i luta te umjesto da jasno formulira ciljeve i program borbe hrvatskoga naroda, inicijativu prepušta drugima. Podsjetio je i kako je ova studija bila dobro primljena kod upućenih čitatelja pa je 1917. uslijedilo i njezino drugo izdanje.

Pilar je uz dehumaniziranu stranu Prvoga svjetskoga rata podsjećao i na njegovu ulogu putokaza i učitelja naroda. Smatrao je kako se snaći mogu u svijetu samo oni narodi koji iz tako velikih i prijepornih trenutaka znaju što više naučiti.

Pilar je pozivao Hrvate da otvorenim očima gledaju u događaje jer manjkava priprava političkih akcija, smatrao je, da će spriječiti i najskromije uspjehe. Podsjećao je kako neprijatelji nespremnost brzo zamijete, što im onda omogućuje da izrabe svaku našu pogrešku.

Po Rogićevim riječima, Pilarova studija "Južnoslavensko pitanje" jedno je od najboljih interdisciplinarnih djela naše društvene znanosti.

Knjiga "Svjetski rat i Hrvati - Pokus orijentacije hrvatskoga naroda još prije svršetka rata" (154 str.), u kojoj Pilar raspravlja o Prvom svjetskom ratu, uz predgovor ima i šest poglavlja - uzroci rata, uspjeh rata, posljedice rata, rat i Hrvati, uzroci stanja u Hrvatskoj prije rata te iskorišćenje rata. Glavni urednik Zlatko Matijević napravio je popratna pojašnjenja pojmova, događaja i ličnosti. Na kraju knjige objavljen je tekst "Ivo Pilar na udaru austrougarske cenzure", oris njegova života i djela te imensko kazalo. Prvo izdanje ove knjige objavljeno je 1915. u Zagrebu pod pseudonimom Dr. Jurčić.

Knjigu su objavili u sunakladništvu Institut društvenih znanosti Ivo Pilar iz Zagreba i Družba Braća hrvatskog zmaja.

Ivo Pilar (1874. – 1933.) bio je pravnik, povjesničar, publicist, filozofski pisac, rodonačelnik hrvatske geopolitike i pravaški političar. Autor je više djela, međui kojima i knjiga "Politički zemljopis hrvatskih zemalja. Geopolitička studija, Sarajevo ( 1918.), "Die südslawische Frage und der Weltkrieg. Uebersichtliche Darstellung des Gesamt – Problems, Beč, 1918., (pod pseud. L. v. Südland) i "Borba za vrijednost svoga 'Ja': pokus filozofije slavenskog individualizma", Zagreb (1922.). Novija istraživanja tvrde kako je Ivu Pilara umorila tajna policija Kraljevine Jugoslavije.

Hina