'Veliki humanitarac' Jozo Primorac uhićen zbog izvlačenja novca iz humanitarnih zaklada i neplaćanja poreza

Poslovni dnevnik navodi da je Primorac kao predsjednik Upravnog vijeća s računa švicarske Zaklade Hilfe fur kinder između 2004. i 2008 podigao 14,1 milijuna kuna. Ministarstvu financija potom je navodno predao više od 200 fiktivnih računa kako bi opravdao izvlačenje novca

Po nalogu županijskog državnog odvjetništva policija istražuje navodne zlouporabe bivšeg čelnika humanitarnih zaklada Joze Primorca, koji je s poreznim dugom od preko 13 milijuna kuna jedan od najvećih pojedinačnih neplatiša poreza.
U zagrebačkoj policiji potvrdili su tek da "postupaju" po nalogu zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva.

Neslužbeno se doznaje da tužiteljstvo Primorca tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, krivotvorenje službene isprave te zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Prema pisanju medija Primorac je uhićen u Zagrebu, nakon čega mu je pretražena kuća naselju Šestine.

Poslovni dnevnik navodi da je Primorac kao predsjednik Upravnog vijeća s računa švicarske Zaklade Hilfe fur kinder između 2004. i 2008 podigao 14,1 milijuna kuna. Ministarstvu financija potom je navodno predao više od 200 fiktivnih računa kako bi opravdao izvlačenje novca, a sumnjiči ga se i da je 2006. i 2007. kao upravitelj Zaklade Primorac oštetio državni proračun za više od pola milijuna kuna neplaćanjem poreza na dobit i PDV-a na stanove koje je prodao na tržištu.

Primorac se u medijima spominje i kao povratnik iz Švicarske, gdje je vodio lokalni HDZ.

Hina

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL