Ženska reprezentacija u sjedećoj odbojci želi uključiti što više sportašica s invaliditetom

Ženska reprezentacija osnovna je krajem listopada 2012. godine, prvim okupljanjem na pripremama u Daruvarskim toplicama. S obzirom da je žena u sjedećoj odbojci jako malo i dolaze iz različitih krajeva, redovne treninge odrađuju u matičnim muškim klubovima diljem Hrvatske

Začeci sjedeće odbojke u Hrvatskoj datiraju iz 1969. godine kad se osniva Sportsko društvo 'Hrabri', te se počinje redovito trenirati i odlazi se na prve susrete. Muška reprezentacija u sjedećoj odbojci osnovana je 1992.godine.

Danas u hrvatskoj postoji 14 aktivnih muških klubova, muška i ženska reprezentacija.

Ženska reprezentacija osnovna je krajem listopada 2012. prvim okupljanjem na pripremama u Daruvarskim toplicama.
S obzirom da je nas žena u sjedećoj odbojci jako malo i dolazimo iz različitih krajeva, redovne treninge odrađujemo u matičnim muškim klubovima diljem Hrvatske. Muški odbojkaši odlično su nas prihvatili te rade i treniraju s nama kao ravnopravnim članovima.

Repezentacija je u ovih godinu dana imala redovne pripreme svakih dva mjeseca u Daruvarskim toplicama. Svoj prvi nastup reprezentacija je imala krajem studenog na Kupu sjedeće odbojke u Zadru odigravši revijalnu utakmicu protiv Hrvatske juniorske reprezentacije. Prve službene prijateljske utakmice odigrane su u Sloveniji protiv reprezentacija Slovenije, koja je treća u Europi, i reprezentacije Nizozemske, koja je treća u svijetu.

Krajem kolovoza 2013. reprezentacija je sudjelovala na turniru u Budimpešti gdje smo igrale protiv reprezentacija Mađarske, Velike Britanije i Poljske. Na tom turniru ostvarile smo prvu pobjedu, i to protiv Poljske 3:1.

Prije mjesec dana vratile smo se s Europskog prvenstva u Poljskoj. Svaki dan smo imale utakmice te treninge, zapravo smo cijele dane provodile u dvorani, stječući iskustva jer smo tamo bile najmlađa reprezentacija.
Igrale smo utakmice protiv Ukrajine, Njemačke, Slovenije, Nizozemske, Poljske i Mađarske.
Oslazak na EP za nas je prvo jedno takvo veće natjecanje iz kojeg smo puno naučile. Za nas je to bio veliki doživljaj I iskustvo. Osvojile smo 9. mjesto.

Nakon EP igrale smo Hrvatsku ligu sjedeće odbojke u kojoj je ženska reprezentacija ravnopravno sudjelovala sa 14 muških Klubova, te smo krajem studenog sudjelovale u završnici na Kupu u Osijeku, gdje smo osvojile 12. mjesto.

Izbornik ženske reprezentacije je Branimir Andrušić, pomoćni trener je Roko Mikelin,
A reprezentativke: Andreja Giba (kapetan), Sanja Soldo (zmjenik kapetana), Zora Herceg, Vlatka Šopljarić, Ružica Modrić, Lana Rosić, Dijana Ponoš, Ivona Jozelić, Sindy Budimir, te tri nove djevojke Saška Gašić, Ljiljana Raić I Romana Bulj.
Trenutno se pripremamo za drugi dio natjecanja Lige koji nam počinje 15.02.2014.

Rado prihvaćamo i nove članice te nam se možete pridružiti preko Saveza sjedeće odbojke ili nas pronaći na facebooku i tamo ostvariti kontakt.

Andreja Giba, kapetan reprezentacije u sjedećoj odbojci