Dječji klub 'Dalmalino': Odgoj djece s teškoćama kroz igru i zabavu

"Naši principi su odgovornost, uzajamno poštovanje, toplina u odnosima, dobronamjernost, brižnost, povjerljivost, predanost te partnerstvo. Organiziramo i provodimo zabavne, kreativne, umjetničke sadržaje i humanitarne programe sa svrhom poticanja ljudskih vrijednosti i razvoja pojedinaca, obitelji, grupa i zajednica", kaže Zoran Vrsalović, predsjednik DKD

Uvidjevši potrebu razvoja civilnog društva kroz očuvanje zdravlja djece i mladih, poboljšanje uvjeta odrastanja, zaštitu obitelji i razvoj volonterskog rada u RH osnovan je Dječji klub Dalmalino.

- Obveza Dječjeg kluba Dalmalino i u ovoj godini je podizati svijest i pomagati onima za koje vjerujemo da najviše trebaju našu pomoć – djeci u Hrvatskoj, a to smo dosad na najbolji način činili provođenjem akcija i programa unutar projekta 'Igre bez granica'. Naši principi su odgovornost, uzajamno poštovanje, toplina u odnosima, dobronamjernost, brižnost, povjerljivost, predanost te partnerstvo. Organiziramo i provodimo zabavne, kreativne, umjetničke sadržaje i humanitarne programe sa svrhom poticanja ljudskih vrijednosti i razvoja pojedinaca, obitelji, grupa i zajednica  - rekao nam je Zoran Vrsalović, predsjednik DKD.

Projekt za oboljele mališane 

Projekt 'Igre bez granica' rađen je prema nacionalnom planu aktivnosti za dobrobit, prava i interese djece koji se sastoji od više kreativnih potprograma, projekata i akcija, a time žele pomoći djeci s teškoćama u razvoju, tjelesnim invaliditetom, kao i djeci bez uočenih teškoća koja se aktivno uključuju bez selekcije i samostalno. Ideja vodilja je putem igre kreativno i kvalitetno osmisliti slobodno vrijeme kod djece s teškoćama u razvoju.

Projekt 'Dalmalino' namijenjen je malim bolesnicima koji su hospitalizirani i liječe se u bolnicama, djeci bez roditelja i mladim talentima. Kroz zajednička druženja, veselje, zabavu provode humanizaciju boravka djece koja se liječe u bolnici, promiču i provode vrijednosti usmjerene općem javnom dobru i potrebama zajednice.

Kao dio plana kvalitete i osiguranja samo održivosti, za pokrivanje dijela troškova edukativnih, zabavnih i humanitarnih programa provode i programe samofinancirajućeg karaktera. Organizirali su prošle godine 5. Dječji festival 'Glas Solina' kao dio Solinskog kulturnog ljeta na kojem su djeca i mladi pokazali svoj pjevački i glazbeni talent.
Proveli su 1. Festival Dječjih klapa Hrvatske. Festival dječjih klapa je suvremen glazbeno-zabavni i umjetnički program koji donosi puno kreativnih aranžmana i velik broj sjajnih vokalnih solista, pridonosi osnivanju novih dječjih klapa. Cilj festivala nije profesionalizacija, već druženje mladih klapskih pjevača na baštinskim zasadama, kao i njihovo ohrabrivanje u istraživanju tradicijske glazbe te njegovanje kulture i običaja.

Ulaganje u budućnost

- Programima povezujemo više područja društvenog djelovanja: kulturu i umjetnost, djecu i mlade, turističke inicijative. Osiguravamo djeci i mladima sudjelovanje na susretima, smotrama i festivalima, najviše ondje gdje se promiče očuvanje kulturne baštine i njegovanje tradicije i običaja. Nikada ne smijemo zaboraviti da je predanost djeci jedno od najvažnijih ulaganja u budućnost – kaže Zoran Vrsalović.

Želite li saznati više o pojedinom programu, uključiti se u njegovu provedbu, podržati ga financijski, predložiti partnerstvo, dogovoriti sponzorstvo, ili drugi oblik suradnje bit će im drago da ih kontaktirate na broj 098 94 80 700. Priložit će vam detaljniji opis aktivnosti i troškovnik svakog programa, a prema potrebi i dodatnu dokumentaciju i materijale o radu i aktivnostima Udruge.

Bilo bi nam zadovoljstvo da se u naše projekte uključe jaki i korporativni partneri kako bismo osigurali da svaka kuna bude donirana gdje je najpotrebnije. Cijenit ćemo svaku vašu donaciju za nastavak i buduće financiranje projekta Ž.R.Dječji klub Dalmalino; ERSTE BANK 2402006-1100540943.  Vjerujemo da ćemo udruženim snagama, pomoći djeci da odrastaju zdrava i sretna – zaključio je Zoran Vrsalović.
Više o Dječjem klubu Dalmalino možete pročitati na stranici www.dalmalino.hr.

Piše: Božica Ravlić