Orcam, kamera koja slijepim i slabovidnim osobama vraća nadu u kvalitetniji život

Novi izum sastoji se od male kamere i zvučnika koji je učvršćen na naočale i povezan tankim kablom s malim računalom veličine malog daljinskog upravljača. Uređaj može čitati knjige, novine, prepoznavati razne znakove, oblike i lica

Jonatan Wrexler izumio je Orcam kao veliku pomoć slijepim i slabovidnim osobama. Kamera prepoznaje tekst, slike te osobi prenosi što se događa. Izum trenutno funkcionira isključivo na engleskom jeziku, a Wexler tvrdi da će uskoro biti dostupne i verzije za govornike drugih jezika.
Novi izum sastoji se od male kamere i zvučnika koji je učvršćen na naočale i povezan tankim kablom s malim računalom veličine malog daljinskog upravljača.
Jonatan Wexler je siguran da će Orcam biti vjerni pratitelj slijepih i slabovidnih, piše Jutarnji.hr.
Uređaj može čitati knjige, novine, prepoznavati razne znakove, oblike i lica.
Orcam funkcionira na temelju računalnog algoritma, a najpoznatiji je Shareboost algoritam. Jedan od najvećih izazova istraživača je prepoznavanje raznih oblika u raznim kontekstima i osvjetljenjima.
Ovaj uređaj nije medicinsko pomagalo, već pomoć i početna ideja je da bude jednostavan za korištenje svim korisnicima. „Cilj nam je da slijepima omogućimo više slobode, sigurnosti i kvalitetnijeg života“, kaže Jonatan Wexler.

B. Šutalo