Premijer Milanović: Ne vršim pritisak na pravosuđe, ali imam pravo komentirati rad sudaca

Predsjednik Vlade RH poručio je i da se treba naviknuti da "politika nije naslonjač, nego teška, kompetitivna djelatnost". Suci se ne bi trebali baviti politikom, ali nema načina da im se to zabrani. Prema tome, svakome je na savjesti što će učiniti"

Premijer Zoran Milanović odbacio je danas u saborskom Aktualnom prijepodnevu prozivke da provodi pritisak na pravosuđe.
Ustav je jasan, ni jedna Vlada nema instrumente utjecaja na pravosuđe, ni kadrovske ni promocijske niti u predmetima. Pravosudna vlast je samostalna, radi po savjesti i zakonima, odgovorio je premijer SDP-ovoj Ingrid Antičević-Marinović.

Milanović kaže i da (Vlada) s obzirom da nema nikakav utjecaj na pravosuđe, zadržava pravo komentirati tuđi rad, "jer svatko tko radi posao od interesa javnosti mora biti svjestan da ga se može komentirati".

Zanimljive su, kaže, i debate među pravosudnim dužnosnicima gdje jedan govori o pritiscima, a njih četiri-pet sliježe ramenima i kaže da ne znaju o čemu se govori, da nema nikakvih pritisaka.

"Dobro je da i pravosudni dužnosnici, suci, budu pred očima javnosti kao što smo mi, jer nas ne štiti ni jedna koprena. Tu smo, izloženi svakodnevnim komentarima", istaknuo je Milanović.

Poručio je i da se treba naviknuti da "politika nije naslonjač, nego teška, kompetitivna djelatnost". Suci se ne bi trebali baviti politikom, ali nema načina da im se to zabrani. Prema tome, svakome na savjesti što će učiniti, rekao je Milanović.

Hina

Foto: Patrik Macek/PIXSELL