Mihaela Jović Karešin: Zakon o socijalnoj skrbi djeci s teškoćama oduzima pravo na jednake mogućosti

In-Portal u cjelosti prenosi otvoreno pismo Mihaele Jović Karešin objavljeno na facebook zidu Vlade RH u kojemu tijela izvršne vlasti, a posebice Ministarstvo socijalne politike i mladih, upozorava na nepodnošljiv položaj roditelja djece s teškoćama u razvoju

Poštovana Vlado, a posebice MSPM, vodeći se dobrom starom izrekom kako IZNIMKA POTVRĐUJE PRAVILO, molim vas da svoju tvrdnju kako su dva slučaja gubitka statusa roditelja njegovatelja, koja su izdvojena u prilogu Nove TV, iznimka, a ne pravilo, potkrijepite konkretnom brojkom roditelja u RH koji su taj status izgubili početkom 2014., kako bi javnost sama procijenila koje je pravilo ove Vlade u odnosu prema skupini najosjetljivijih građana.

Poprilično je neumjesno krivicu svaliti na Centar za autizam kad problem ustvari leži u kontradikciji dvaju zakona (Zakona o školovanju i Zakona o socijalnoj skrbi) te pri tome kao jedinu posljedicu eventualnog propusta Centra za autizam da pravovremeno informira roditelje o mogućnostima (ako je propusta bilo) navesti to da će "Centar za autizam biti upozoren da je dužan dati pravovremenu informaciju roditeljima kako bi mogli odabrati najbolju opciju za njihovu djecu kao i za njih same".

Zastarjele i neučinkovite metode

Što to znači? Da će Centar dobiti packu jer nije roditeljima ukazao na to da je ova Vlada donijela diskriminatorni Zakon o socijalnoj skrbi koji djeci s poteškoćama oduzima pravo na jednake mogućosti u školovanju, a njihovim roditeljima oduzima ionako premalenu naknadu za svu skrb i njegu koju pružaju svojoj djeci u nedostatku adekvatnog stručnog kadra, odnosno u nedostatku sustavne potpore? Nadalje, navodite da "Zakon roditeljima i u slučaju da im djeca provode više od 20 sati tjedno u školi ili drugoj ustanovi ostavlja mogućnost zadržavanja statusa roditelja njegovatelja", međutim ne navodite da je uvjet da roditelji pružaju skrb djeci tijekom edukativnog programa, te također ne navodite (a što je navedeno u prilogu) da im tu mogućnost ne dozvoljavaju vaši stručnjaci u ustanovama. Uostalom, uzmimo i da je ta mogućnost realna, zaista ne vjerujem da roditelji djece s poteškoćama u razvoju imaju nadnaravne moći pa su u stanju 24 sata, 7 dana u tjednu pružati djeci svu potrebnu skrb, njegu, edukaciju, habilitaciju i rehabilitaciju, terapiju i td., i pri tome sve to skupa plaćati iz svoga džepa. Jer uz sustav potpore kakav Hrvatska nudi, to je upravo to što ti roditelji rade. I pri tome sami pronalaze alternativne metode rehabilitacije i edukacije jer su službene metode davno zastarjele i pokazale se neučinkovite. 

Cjepiva kao bojni otrovi

Također, usudite se biti iznenađeni povećanjem broja djece s poteškoćama u razvoju, a pritom je situacija u zdravstvu katastrofalna do te mjere da je najprirodniji porod u zdravstvenim ustanovama postao čisti egzibicionizam, da se veliki broj djece rađa s poteškoćama zahvaljujući liječničkim pogreškama, da je raspored OBAVEZNOG cijepljenja u RH gori nego u zemljama trećeg svijeta, a cjepiva puna teških metala i drugih prljavština koje izazivaju od autizma do ADHD-a, da je Hrvatska recentna povijest obilježena teškim ratom u kojem su najvjerojatnije (kako izlazi na vidjelo) korišteni gadni bojni otrovi. 

Ni naš vlastiti Predsjednik ne vjeruje više hrvatskim stručnjacima, što je dokazao zadnjom operacijom. Ne da ste trebali predvidjeti i osigurati sredstva za dodatnih 217 statusa roditelja njegovatelja, već se trebate dobro pripremiti za financiranje "sanacije" ukupne štete svega navedenoga po građanstvo Hrvatske. No, nažalost, problem je što ova vlada ništa ne radi strateški i na temelju prethodnih analiza i istraživanja pa u neku ruku mogu i shvatiti iznenađenje. Međutim, unatoč iznenađenju, zaista je neumjesno da i dalje ponavljate kako novaca nema, kad svi vrlo dobro znamo da novaca ima, ali se novac troši u krive svrhe. Ako ne znate kako ga pravilnije i pravičnije raspodijeliti, predlažem da pitate ove roditelje. Riješit će vam dilemu u tren oka!

Mihaela Jović Karešin

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL