Istraživanje: Obiteljima s autističnom djecom teže nego obiteljima s djecom drugog spektra teškoća u razvoju

Istraživači tvrde da rezultati dovode do zaključka kako se prema obiteljima s autističnom djecom zdrastveni sustav i ostale pripadajuće ustanove ne odnose na jednak način kao prema ostalim obiteljima sa sličnim problemima

Obitelji s autističnom djecom svjedoče kako oni i njihova djeca teže ostvaruju svoja prava i potrebe nego druge obitelji s djecom s ostalim poremećajima u razvoju.
Unatoč što su im potrebe slične, novo istraživanje pokazuje da obitelji s autističnom djecom imaju značajno različita iskustva nego ona s djecom s intelektualnim poteškoćama, cerebralnom paralizom, downovim sindromom i ostalim razvojnim poremećajima.
Za potrebe istraživanja znanstvenici su analizirali podatke koji su prikupljeni tijekom opsežne ankete američke vlade iz 2009/10. godine, koja je za cilj imala prikupiti podatke o djeci kojoj je potrebna dodatna briga zdrastvenog sustava. Istraživače su zanimali odgovori koje su dale obitelji djece s autizmom i sličnim poremećajima u razvoju. Radilo se o djeci u dobnom rasponu od treće do sedamnajsste godine. Istraživanje je pokazalo da se roditelji autistične djece češće žale na slabije ostvarivanje prava na adekvatnu zdrastvenu zaštitu. Roditelji autistične djece još su naveli da se susreću sa slabom koordinacijom sa zdrastvenim ustanovama i savjetovalištima. Posebno su naveli financijske probleme na koje nailaze kao obitelji koje se moraju boriti s problemima autističnog djeteta.
Istraživači tvrde da rezultati dovode do zaključka kako se prema obiteljima  s autističnom djecom zdrastveni sustav i ostale pripadajuće ustanove ne odnose na jednak način kao prema ostalima obiteljima sa sličnim problemima. „Djeci s autizmom, zbog specifičnosti samog poremećaja, potrebna je dodatna skrb i pažnja, možda čak i više nego drugoj djeci sa sličnim razvojnim poremećajima“, tvrdi Rini Wohri s sveučilišta West Wirginia. Problem se neće riješiti samo isticanjem ove činjenice . Potrebno je upozoriti na činjenicu da su osobe zadužene za davanje usluga obiteljima s autističnom djecom nedovoljno obrazovane za tako kompleksan problem. Nadamo se da će američka vlada znati postupiti i smanjiti razinu primjedbi koje su naveli roditelji djece s autizmom.  

Branimir Šutalo