Udruga Biram život: Ovisnici o drogama među osobama s invaliditetom u Hrvatskoj su tabu tema

"Ovisnost u svojim različitim oblicima i kod OSI populacije sigurno je raširena te ni po tome osobe s invaliditetom, u odnosu na druge, nažalost nisu iznimka", kaže Andrea Kovačić, predsjednica Udruge za borbu protiv ovisnosti

Uz mjesec borbe protiv ovisnosti (od 15. studenog do 15. prosinca),predstavljamo vam Udrugu BIRAM ŽIVOT, osnovanu u Zagrebu početkom ove godine.
"Udruga za borbu protiv ovisnosti BIRAM ŽIVOT - sa svojim sloganom "Smisao života je životu dati smisao" - nastala je kao odgovor na sve veće potrebe vezane uz probleme ovisnosti koja se u društvu pojavljuje u sve širim razmjerima, kroz različite nove oblike pojavnosti (ovisnost o drogama, internetu, kocki, klađenju i slično). Dobna granica ovisnosti sve više se spušta, čak do dječje dobi, što ovisnosti daje jednu potpuno novu, zastrašujuću dimenziju koja izaziva posebnu zabrinutost, ne samo roditelja i odgajatelja, već i društvenih autoriteta i institucija, te poziva na osvješćivanje problema i udruženu akciju svih društvenih segmenata.

Izlazak iz stanja ovisnosti

Program Udruge BIRAM ŽIVOT uključuje postupke koji se odnose na prevenciju, praćenje tijeka rehabilitacije, te resocijalizacije liječenih ovisnika. Primijenjuje se, dakle, cjelovit pristup problemu ovisnosti, čime se ovisniku pruža potpora tijekom cijelog razdoblja Osnivači udruge Biram životizlaska iz stanja ovisnosti, te određenog vremenskog perioda koji potom slijedi. Istovremeno, pruža se potpora i članovima njegove obitelji“ (iz programa Udruge).

S obzirom da je tematika ovisnosti vrlo široka i zahtjevna, Udruga kroz članstvo okuplja stručno osoblje, roditelje ovisnika te same bivše ovisnike, što također doprinosi cjelovitosti i kvaliteti pristupa problemu ovisnosti.
Programom Udruge, osim ovisnosti o opojnim drogama kao najteže ovisnosti, na koju je usmjereno najviše aktivnosti, uz već spomenute obuhvaćene su i druge vrste ovisnosti (o alkoholu, cigaretama), ali i one o hrani, impulzivnoj kupovini, pretjeranom radu i slično, kojima se općenito ne posvećuje dovoljno pažnje.
Kad se stvari ovako postave, mogli bismo se zapitati tko to među nama NIJE ovisan?

Svačiji je život vrijedan življenja

Predsjednica Udruge Andrea Kovačić, koja je i sama prošla kroz iskustvo ovisnosti o drogi, ističe kako je "veoma važno na vrijeme prepoznati kad neko ponašanje prelazi granicu uobičajenog i postaje ovisničko, te što prije reagirati i potražiti pomoć. Glavni problem koji svaka ovisnost donosi je gubitak slobode ovisnika, gdje on bez sredstva o kojem je ovisan više ne može živjeti i funkcionirati te sve svoje aktivnosti usmjerava prema tome kako bi do njega došao ili ga za sebe (u potrebnoj mjeri) osigurao. Najteži ovisnici ne prezaju ni od čega, pa ni kriminala, kako bi ga pribavili. U takvom stanju ovisniku se čini kao da nema izbora ni izlaza i da mu bez tog sredstva. ma što ono bilo, nema života. To, međutim nije istina“, kaže Andrea Kovačić.
"Stoga je izuzetno teško donijeti odluku o liječenju, no s njom dolazi i svijest da izbor ipak postoji te da umjesto loših odabira možemo učiniti i one dobre, među kojima je uvijek najvrjedniji onaj kad se svakodnevno i u svemu opredjeljujemo za život (odatle i ime Udruge), Plakat Udruge povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnostiumjesto za propadanje i, konačno, smrt.

Zato je od izuzetne važnosti da ovisnik u trenutku donošenja odluke za odlazak na liječenje, uz sebe ima osobu s iskustvom, koja je također kroz to prošla, kojoj je stalo do njega, koja ga razumije i najbolje ga za takav korak može motivirati i pripremiti.“
Na svoj rad upravo u toj domeni: motiviranja i pripremanja ovisnika za odlazak na liječenje, predsjednica Udruge posebno je ponosna, svjesna da je puno učinila spasi li samo i jednu osobu. 

"Jer, svačiji život vrijedan je spašavanja" zaključuje Andrea Kovačić. 

Ovisnici među osobama s invaliditetom

Upitana o ovisnosti u OSI populaciji, Andrea Kovačić ističe "kako se o tom problemu malo ili nimalo ne govori“, premda vjeruje "kako je u svojim različitim oblicima ovisnost i kod te populacije sigurno raširena, te ni po tome osobe s invaliditetom, u odnosu na druge, na žalost, nisu iznimka“.
Na kraju je napomenula kako su od redovitih aktivnosti u Udruzi upravo u tijeku individualna savjetovanja osoba u problemu ovisnosti i njihovih roditelja,te grupe osnaživanja i potpore rehabilitiranih ovisnika (onih koji su se liječenjem oslobodili ovisnosti), koja vode stručne osobe u suradnji s rehabilitiranim ovisnicima čija apstinencija je dugotrajna i stabilna.
Grupe su otvorenog tipa te Udruga poziva sve koji su u potrebi (također i OSI populaciju) da se priključe ili savjet iz domene ovisnosti potraže telefonskim putem.
Više o Udruzi može se pronaći na stranici www.biram-zivot.hr gdje se ovih dana može ispuniti i kraća Anketa o ovisnosti, vezana uz Mjesec borbe protiv ovisnosti, koji Udruga, između ostalog, obilježava i promotivnim akcijama dijeljenjem letaka i razgovorom s građanima o temi ovisnosti, na nekoliko frekventnih gradskih lokacija.

Piše: Vesna Hari

Foto: Hrvoje Car