Lažni prevoditelj znakovnog jezika optužen za ubojstvo, silovanje i krađu

Navedena optužbe podignute su između 1994. i 2003. godine, a većina ih je odbačena jer je ustanovljeno da je Thmsanqa Jantjie nesposoban za suđenje. Danas otac četvero djece, Thmsanqa je oslobođen i optužbe za silovanje dok su optužbe za ubojstvo, pokušaj ubojstva te otmicu prebačene na viši sud

Thmsanqa Jantjie (34) iz JAR-a, koji je bio angažiran kao prevoditelj na komemoraciji za Nelsona Mandelu, optužen je za ubojstvo, silovanje, krađu, provalu, uništavanje imovine te otmicu i pokušaj otmice, javlja južnoafrički eNCA.

Navedena optužbe podignute su između 1994. i 2003. godine, a većina ih je odbačena jer je ustanovljeno da je Thmsanqa nesposoban za suđenje. Danas otac četvero djece, Thmsanqa je oslobođen i optužbe za silovanje dok su optužbe za ubojstvo, pokušaj ubojstva te otmicu prebačene na viši sud. Navodno su dovršene 2006., no spisi o tim predmetima ne postoje. Ipak, muškarac kojeg se sada optužuje da ne poznaje jezik za gluhonijeme te da je na komemoraciji lažno prevodio, osuđen je za krađu. Dobio je tri godine zatvora, no ne zna se je li ih odslužio.

Nakon što je optužen za lažno i besmisleno prevođenje, Thmsanqa se pred novinarima pravdao da je njegovo mlataranje rukama dok je ''prevodio'' riječi svjetskih čelnika bila posljedica napada shizofrenije kojeg je u tom trenutku doživio.

Kazao je i da je znakovni jezik studirao dvije godine na sveučilištu u Velikoj Britaniji za koje se ispostavilo a ne postoji.

Ostaje nejasno kako je Thmsanqa uspio dobiti angažman na komemoraciji što mu je omogućilo da se nađe u neposrednoj blizini svjetskih čelnika poput Baracka Obame.

VLM