Projekt ‘Inklutour' priveden kraju, sudjelovalo više od 100 osoba s invaliditetom

Ovim projektom se aktivno radilo na osvješćivanju i senzibiliziranju javnosti po pitanju inkluzije osoba s invaliditetom, ponajviše kroz obrazovanje i stručno usavršavanje s ciljem stvaranja bolje zajednice i pristupačnijeg okruženja

Zajednička fotografija.

 

U Staroj pekari u Tvrđi u utorak je održana završna konferencija projekta ‘Inklutour‘ koji je posljednjih 20 mjeseci provodilo Pučko otvoreno učilište uz projektne partnere Ugostiteljsko-turističku školu Osijek, Inkluzivnu kuću Zvono iz Belišća i turističku agenciju Ora-tours iz Osijeka.

Projekt se provodio na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije s ciljem povećanja zapošljivosti i integracije osoba s invaliditetom u ugostiteljski i turistički sektor.

Uz savjetnika pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Marija Bureka, ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta Marina Seleša, te voditeljicu projekta Bogdanku Ćudić Vilić, završnoj konferenciji projekta nazočila je i zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković koja je istaknula da je projekt okrenut prema svim osjetljivim i ranjivim skupinama građana, posebice osobama s invaliditetom, koji, kao i svi drugi građani, trebaju biti otvoreni k tržištu rada, što je ovaj projekt i omogućio.

Kad sve zbrojimo, 130 osoba s invaliditetom sudjelovalo je u projektnim aktivnostima, a sveukupno 24 stručnjaka u radu s osobama s invaliditetom sudjelovala su u projektnim aktivnostima. Evo još nekih brojeva:

- 43 osobe s invaliditetom završile su program za turističkog vodiča/animatora;

- 54 osoba s invaliditetom završilo je program soft skill akademije/digitalnih kompetencija;

- 130 osoba s invaliditetom primilo je neki oblik psihosocijalne podrške;

- 54 osobe s invaliditetom prošle su program profesionalnog usmjeravanja;

- izrađeno je i distribuirano 200 priručnika, odrađeno 19 promocijskih aktivnosti i izrađena je jedna mobilna aplikacija.

- To je 20 osoba više nego što je prvotno bilo zamišljeno projektom, a ujedno i odlična povratna informacija iz naše zajednice, odnosno od osoba koje su u potrebi i koje su socijalno ugrožene, a koje su prepoznale ovaj projekt kao mjesto gdje se mogu osnažiti te povećati vlastite kapacitete, što će im pomoći pri kasnijem zaposlenju - rekao je ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Osijek Marin Seleš.

Ovim projektom se kontinuirano radilo na osvješćivanju i senzibiliziranju javnosti po pitanju inkluzije osoba s invaliditetom, ponajviše kroz obrazovanje i stručno usavršavanje s ciljem stvaranja bolje zajednice i pristupačnijeg okruženja.

Što se tiče izrađene mobilne aplikacije 'DIGITALNI - BAR CODE ITINERER', namijenjena je upravo osobama s invaliditetom, a pruža pregled svih najvažnijih turističkih atrakcija u gradu Osijeku s detaljnim opisom, ali i informacijama o pristupačnosti određenih lokaliteta, muzeja ili kazališta.

Završna konferencija zaključena je kratkim video uratkom o projektu te dirljivim govorom Vjerana Raspopovića, jednog od krajnjih korisnika projekta i sudionika u većini provedenih aktivnosti koji je s okupljenima podijelio svoja iskustva te opisao značaj i važnost vještina, znanja i poznanstava koja je stekao zahvaljujući projektu.

Projekt Inklutour financiran je iz bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda i to u ukupnom iznosu od 2.316.445,32 kuna, temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Poziva 'Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva II.' u okviru Operativnog programa 'Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.'.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti