USPJEH SAPUNA S TOČKICAMA Društveno poduzeće slijepih i slabovidnih postaje samoodrživo

Sapuni s točkicama sjajan su korporativni poklon jer je svaku kutijicu moguće personalizirati prema željama kupaca, a ponudu krutih sapuna također čine suvenir sapuni s motivima Zagreba i Dubrovnika te mozaik sapuni

Personalizirani sapun s točkicama.

 

Društveno poduzetništvo je oblik poduzetništva kojem je cilj stvaranje inovativnih rješenja postojećih društvenih problema. Društveni poduzetnici usmjereni su na potrebe zanemarenih i društveno osjetljivih skupina, posebno osoba s invaliditetom. Slijepe i slabovidne osobe osobito su ranjiva društvena skupina koja spada u najteže zapošljivu skupinu osoba s invaliditetom.

Iako na razini Europske unije i svijeta postoje brojni primjeri društvenih poduzeća koja zapošljavaju slijepe i slabovidne osobe, a u nekim državama i posebne organizacijske oblike društvenih poduzeća za slijepe, u Hrvatskoj zasad postoji samo jedno društveno poduzeće koje zapošljava isključivo slijepe i slabovidne osobe - Sfera Visia d.o.o. - koje pritom ostvaruje sjajne poslovne rezultate.

Od izazova do velikih postignuća

Osnovana 2016. od strane Udruge slijepih Zagreb, tvrtka Sfera Visia započela je s proizvodnjom i prodajom ručno rađenih sapuna s ispupčenim točkicama koje podsjećaju na Brailleovo pismo - prikladno nazvanih Sapuni s točkicama - koji su sjajno prihvaćeni od strane javnosti. U rujnu 2020., unatoč pandemiji, pokrenula je i proizvodnju linije tekućih sapuna od 100% prirodnih sastojaka, pod imenom Dodir prirode.

- Izrazito smo zadovoljni rezultatima. Proširili smo proizvodni pogon, uspostavili online prodaju putem našeg web shopa i uspjeli podići prodaju na razinu da poduzeće počinje biti samoodrživo. Stoga možemo reći da, unatoč svim izazovima, polako dolazimo k ostvarenju naših glavnih ciljeva, a to je podrška slijepim i slabovidnim osobama na tržištu rada i samoodrživost poslovanja - objasnio je izvršni direktor poduzeća Nikola Arbanas.

Higijenski papir kao novitet u ponudi

- Naše kupce čine i privatne i pravne osobe. Ostvarili smo suradnju s mnogobrojnim tvrtkama i javnim ustanovama kojima su naši proizvodi zanimljivi, ne samo zbog kvalitete izrade i prirodnih sastojaka, već i zbog mogućnosti da kupovinom naših proizvoda ponište plaćanje penala koje plaćaju jer ne zapošljavaju dovoljan broj osoba s invaliditetom - govori Siniša Slunjski, voditelj prodaje poduzeća.

Sapuni s točkicama sjajan su korporativni poklon jer je svaku kutijicu moguće personalizirati prema željama kupaca, a ponudu krutih sapuna također čine suvenir sapuni s motivima Zagreba i Dubrovnika te mozaik sapuni, dok su tekući sapuni dostupni u pakiranjima od 300 ml i 500 ml boca s pumpicom, 1 l boca za nadopunu, 5 l kanistar te refill paket.

- Konstantno osluškujemo zahtjeve naših kupaca. U našu smo ponudu tako uvrstili higijenski papir. Za distribuciju higijenskog papira odlučili smo se jer kao higijenski proizvod savršeno komplementira sapunima, posebno u ustanovama poput škola, vrtića, domova za starije, ali i privatnih tvrtki gdje je potrošnja higijenskih proizvoda izraženija - dodao je Nikola Arbanas.

 

In Portal

 

Povezane vijesti