GO GET FUNDING Zajedno nabavimo komunikator za Marka Vidičeka

Na platformi Go Get Funding objavljeno je da Marko Vidiček, 27-godišnjak s Duchenne mišićnom distrofijom, kojem je zbog napredovanja bolesti i slabljenja mišića jako otežana komunikacija govorom, ima veliku potrebu za komunikatorom koji će mu omogućiti neometano komuniciranje s okolinom

Marko Vidiček

 

Zbog slabe motorike ruku, komunikatorom će upravljati očima.

Iznos koji je potreban za ovaj uređaj je 7000 eura.

Inače, Vidiček živi s majkom Milicom u Loboru, Velika Petrovagorska. Završio je za pomoćnog grafičara u Centru za odgoj i obrazovanje Dubrava u Zagrebu. Radio je kao regionalni koordinator za osobe s MD iz Krapinsko-zagorske županije na godinu i pol dana, po četiri sata dnevno, do ožujka 2022. godine, zbog čega je izgubio neka prava. Ima jedan od najtežih oblika mišićne distrofije.

U Dnevnom centru za rehabilitaciju 'Veruda' u Puli bio je ove godine u srpnju na vještačenju, prilikom čega je stručnjakinja za asistivnu tehnologiju Ines Delzotto utvrdila osim Duchenne mišićne distrofije i respiratornu insuficijenciju. Već šest godina je na aparatu za disanje preko noći, a u posljednje dvije godine došlo je do znatnog pogoršanja.

- Komunikator bi poboljšao komunikaciju s vanjskim svijetom i donio bi mi veću samostalnost - poručio je Marko.

- Zbog progresije bolesti, Marko koristi niz pomagala za disanje. Ujedno, ima otežano gutanje pa mu je ugrađen PEG (perkutana endoskopska gastrostoma), što znači cijev direktno ugrađena u želudac, tako da može primati hranu samo preko šprice. Što se tiče šaka, jako su mu oslabile pa mu je teško tipkati na mobitelu i upravo zbog toga mu je potreban komunikator. Zbog godine i pol njegova radnog iskustva izgubili smo prava koja bi nam itekako dobro došla, a sve se odugovlači jer ga se gleda kao radno sposobnu osobu. Nije uzeto u obzir da s godinama bolesti napreduju i da većinom ide na gore, a ne na bolje. U ovoj akciji prikupljanja financija pomaže nam Savez društava distrofičara Hrvatske, na čemu smo jako zahvalni - pojasnila nam je Markova majka.

Svi koji su u mogućnosti, mogu uplatiti donacije na IBAN: HR3923600003241644123.

Pratiti akciju i pomoći donacijom možete i na platformi Go Get Funding.

 

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti