INTERVJU, BRIGITA PERKOVIĆ Nova predsjednica Udruge distrofičara Grada Virovitice

Brigita Perković novoizabrana je predsjednica Udruge distrofičara Grada Virovitice. Ova mlada i perspektivna 30 godišnjakinja veselog duha stala je pred mikrofon In Portala i podijelila s nama planove za budućnost ove udruge

Brigita Perković

 

Recite nam nešto više o sebi? Kako se nosite s izazovima koje vam nosi bolest i što se može učiniti kako bi se osobama sa SMA olakšao svakodnevni život?

- Moje ime je Brigita Perković, dolazim iz Suhopolja. Novoizabrana sam predsjednica Udruge distrofičara Grada Virovitice, a od neki dan sam i prvostupnica inženjerstva računalstva. U slobodno vrijeme volim fotografirati prirodu, crtati, pisati pjesme i editirati videe.

Nosim se dobro sa svojom bolešću. Dosta se umaram pri obavljanju svoga posla, ali usprkos tome što mi treba puno više vremena, sve svoje aktivnosti uspijevam provesti uspješno i u roku.

S obzirom da u kraju u kojem mi živimo nema prilagođenih prijevoznih sredstava kao što su niskopodni autobusi, postojanje takvih autobusa uvelike bi nam olakšalo kretanje te bi mogli otići gdje god želimo ne oviseći o kombiju udruge ili nekom drugom vozilu koji ima prilagođen pristup.

Kako ste se snašli u novoj ulozi? Što smatrate najvećim izazovima u obavljanju ovog posla?

- Snašla sam se dosta dobro, s obzirom da sam članica udruge od njezinog osnutka, točnije od 2007. godine te poznajem sve njezine članove.

Najveći izazovi svakako su pisanje projekata te dobivanje istih. Jedan od najvećih izazova udruge bit će dobivanje licence za provođenje projekta osobne asistencije.

Na koji način udruga pomaže svojim članovima?

- Mi kao udruga kontinuirano evidentiramo broj članova, pratimo zdravstveno stanje naših članova, na taj način utvrđujemo potrebe i pronalazimo rješenja kako bi osobama s invaliditetom pomogli pri poboljšanju kvalitete življenja. Dobar dio članova nema prilagođeno prijevozno sredstvo pa stoga koriste kombi od udruge kako bi mogli otići kod liječnika ili obaviti mjesečni šoping.

Udruga pomaže članovima kako bi se osjećali jednaki drugima te kako se ne bi osjećali zapostavljenima, pomaže im da mogu biti aktivni u svojoj svakodnevnici, te im se pruža usluga osobne asistencije.

Iznijeli ste ambiciozan plan programa za 2024. godinu. Koje aktivnosti, projekte i akcije ste predvidjeli u tom programu?

Brigita Perković- Svojim ćemo aktivnostima obilježiti neke od važnijih datuma za osobe s invaliditetom. Međunarodni dan osoba s invaliditetom, Međunarodni dan osoba oboljelih od neuromuskularnih bolesti, a sudjelovat ćemo i u akcijama obilježavanja tjedna mobilnosti, koji smo obilježili i ove godine. Također ćemo sudjelovati u nacionalnoj kampanji obilježavanja dana borbe protiv nasilja nad ženama, kao i na skupu za obilježavanje Međunarodnog dana za ljudska prava, ali i Međunarodnog dana oboljelih od Duchenne mišićne distrofije.

Udruga će obilježiti i mjesec svjesnosti o SMA u mjesecu kolovozu. Imat ćemo i susrete članova naše udruge u cilju spoznaje osobnih mogućnosti, sklonosti i želja. Organizirat ćemo i stručna predavanja iz oblasti zdravstvene njege nepokretnih članova s ciljem sprečavanja pojave dekubitusa. Imat ćemo kreativne radionice s ciljem učenja vještine slikanja i rada s paletama, crtanja bojama kao i izrada ručnih radova. Sudjelovati ćemo i u aktivnostima na obilježavanju dana grada Virovitice, ali i na manifestaciji Dan udruga Virovitičko podravske županije te organizirati maskenbal s ciljem poticanja mašte i kreativnosti naših članova. Imamo u planu i organizaciju božićnog domjenka s ciljem druženja.

Za kraj, imate li kakvu poruku za naše čitatelje?

- Pozivam sve oboljele od mišićne distrifije i ostalih neuromuskularnih oboljenja na području Virovitičko-podravske županije da nam se pridruže te podrže rad ove malene udruge velikog srca.

 

Borna Ferdo Vukojević

 

Povezane vijesti