CENTAR SILVER Kako nam je URIHO pomogao u organizaciji ADI konferencije

Kreativnost, originalnost, brzina izrade, kvaliteta, pristupačna cijena proizvoda ustanove URIHO i naravno, na kraju nama jako važna dodana vrijednost koju smo i promovirali na konferenciji,  a to je da su u cijeli taj proces bile uključene i osobe s invaliditetom, kaže Alexandra Purkolt iz Centra Silver

 

Centar za rehabilitaciju Silver bio je domaćin međunarodne konferencije Assistance Dog International (ADI), održane od 10. do 13. rujna u zagrebačkom hotelu Westin.

Assistance Dog International krovna je organizacija koja okuplja stručnjake i korisnike svih vrsta pasa pomagača i sve centre koji se bave tom djelatnošću u svijetu.

Konferencija u Zagrebu okupila je ugledne predavače i eksperte za pse vodiče, poput prof. Kerstin Uvnäs Moberg iz čuvenog švedskog Instituta Karolinska, koja je svojim otkrićima označila preokret na svjetskoj sceni u svezi privrženosti i odnosa između ljudi i pasa.

Također, među predavačima je bila i lady dr. Claire Guest, o čijem je radu National Geographic snimao emisije o njezinu istraživanju pasa koji pronalaze stanice karcinoma, malariju i druge bolesti kod ljudi.

 

- Iznimno smo počašćeni što smo izabrani za domaćina i to je veliko priznanje našem dosadašnjem radu svih ovih godina. Zadnji put je svjetska konferencija bila u Europi prije šest godina, čime je to još veći značaj za Hrvatsku – rekao je dr. Marijan Alfonzo Sesar, ravnatelj Centra za rehabilitaciju Silver koji ovih dana obilježava 15. obljetnicu postojanja.

Centar Silver, kao ustanova socijalne skrbi koja provodi rehabilitacijske programe za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju, a u koje uključuje pse pomagače i terapijske pse, od samog početka rada i djelovanja surađuje s brojnim organizacijama, tvrtkama i pojedincima koji zagovaraju bolju kvalitetu življenja osoba s invaliditetom, odnosno sve ono što ona podrazumijeva. Jedna od tih organizacija s kojima Centar Silver bilježi plodnu suradnju je i ustanova URIHO, najveća zaštitna radionica za osobe s invaliditetom u regiji.

Vrijedne djelatnice ustanove na štandu na kojemu je uz ostalo promoviran i poznati Urihov brend 'Purger i Purgerica'

- Društvene promjene koje su se događale kad se Centar Silver gradio i osnovao bile su usmjerene na osnaživanje osoba s invaliditetom te njihovo uključivanje u društvo i život lokalne zajednice. Tako su se brojne organizacije, osobito one kojim je osnivač Grad Zagreb, povezale i nadopunjavale u svojoj misiji – kaže nam Alexandra Purkolt, socijalna radnica u Centru Silver.

Centar Silver i URIHO tijekom godina provodili su brojne zajedničke akcije, a zadnja suradnja ostvarena je tijekom međunarodne konferencije Assistance Dog International, koja je po broju sudionika premašila sva očekivanja.

- Naravno, kao domaćini bili smo uključeni u pripremu promo materijala. Obzirom na temu koja je uključivala sve stručne segmente programa pasa pomagača i njihove uloge u životu osoba s invaliditetom, nije jednostavno osmisliti vizualni identitet promotivnih materijala. Tu nam je uskočio URIHO - od ravnateljice Sanje Major, njezine zamjenice Sonje Kovač, glavne dizajnerice Irene Rački, pa do ekipe koja je izrađivala same materijale i Urihovih dostavljača. Kreativnost, originalnost,  brzina izrade, kvaliteta proizvoda,  pristupačna cijena i, naravno, na kraju nama jako važna dodana vrijednost koju smo i promovirali na konferenciji,  a to je da su u cijeli taj proces bile uključene i osobe s invaliditetom – govori Purkolt.

- U organizaciji ovako velikih konferencija  dodatan cilj nam je  promovirati Hrvatsku i Zagreb. Tako da prilagodba URIHO-vog branda ‘Purger i Purgerica’, kojem je za ovu prigodu dodan pas pomagač, objedinjuje sve vrijednosti koje promičemo kao organizacije koje uključuju osobe s invaliditetom. Izrada promo vrećica i podmetača s ovakvim vizualnim identitetom poslala je snažnu poruku u svijet, a koja uključuje i osobe s invaliditetom kao vrijedne članove našeg društva. URIHO je bio in-kind sponzor dijela materijala za konferenciju i naravno da su svojim proizvodima oduševili sudionike – naglašava Purgolt.

 

Možda je za ovu priču, dodaje Purgolt, zgodna i anegdota o Sanji Major, prvoj dami ustanove URIHO, koja je prije nekoliko godina bila i socijalizatorica psa pomagača u Centru Silver. Major je udomila kujicu Zeldu, koja nije ušla u program školovanja, ali zato već više od jednog desetljeća Urihovoj ravnateljici uljepšava život kao kućni ljubimac.

- Jako se veselim budućoj suradnji i otvorenju Urihovog restorana u Zagrebu u kojem će raditi osobe s invaliditetom,  a čije je skoro otvorenje najavila zamjenica ravnateljice Sonja Kovač - veli Purgolt. 

Centar za rehabilitaciju Silver jedinstvena je ustanova u svijetu, koja u rehabilitaciji svih osoba s invaliditetom koristi inovativne programe, poglavito one s psima pomagačima i terapijskim psima te predstavlja središte znanja kako u rehabilitacijskim programima koje provodi, tako u uzgoju i obuci pasa pomagača i terapijskih pasa.

- Centar svoj rad temelji na stručnim, znanstveno istraživačkim principima kroz domaću i međunarodnu suradnju sa svim značajnim institucijama i tijelima – kaže dr. Sesar, ravnatelj Silvera.

- Na kraju je važno naglasiti da Centar Silver nastavlja sa svojom vizijom, a to, uz sve ostalo, uključuje povećanje kapaciteta postojećih programa, povećanje broja zaposlenih, uvođenje novih rehabilitacijskih programa, nastavak rada na izradi europskih normi te zadržavanje i unapređivanje pozicije u međunarodnoj zajednici organizacija za školovanje i dodjelu pasa pomagača - zaključio je dr. Sesar.


Mladen Kristić