Imam napadaje panike i kompleks zbog invaliditeta

PITANJE: K.B. (40) Poštovana, molim vas za savjet. Imam česte napadaje panike. Osjećaj kad gubim kontrolu i nije sve onako kako sam ja to isplanirala dovodi me to toga

Uvijek sam bila paničarka, ali u zadnjih godinu dana to se pojačalo. Prvo sam izgubila posao, što mi je bio ogroman šok. Sada radim na neadekvatnom radnom mjestu, ali sretna da sam našla posao. Od rođenja imam tjelesni invaliditet i uvijek sam imala kompleks i zbog toga. Ne znam kako da dovedem pod kontrolu svoje osjećaje panike, bjesa, nemoći i svih tih negativnih osjećaja koji me opsjedaju.

ODGOVOR: Draga K.B., osjećaj nemoći kada se stvari ne odvijaju kako bi mi htjeli je grozan. Najbitnije je djelovati na to kako ćemo se mi postaviti u toj situaciji. Vi reagirate napadajima panike. Kada dođe do toga, pokušajte samu sebe natjerati da si odgovorite na pitanje - što je najgore što mi se u ovom slučaju može dogoditi? Koliko me jako to ugrožava? Mogu li preći preko toga?Katarina Friščić, dipl. sociolog
Kad prođe neko vrijeme, vidjet ćete da se stvari uvijek nekako poslože :)
I da Vam ta situacija, koja vam je u tom trenu prestrašna, nakon par dana više ne zvuči tako strašno. Probajte se sjetiti nekih situacija koje su Vam bile strašne, a sada Vam ne zvuče više tako loše. Ovdje ste. Znači da ste ih prošli. I da Vi to možete. Ponekad sami sebe iznenadimo koliko svega mi možemo. Prisjetite se situacija kad ste mislili da Vi to ne možete, a na kraju ste uspjeli. Sigurna sam da ima takvih primjera. Počnite vjerovati u sebe. Recite si da Vi to možete, možda ne uvijek onako kako biste željeli, ali nekako ste uspjeli. A nekada niste. To je normalno i očekivano. Nitko ne uspijeva u svemu i nemojte očekivati od sebe da uspijete u svemu. Uživajte u svakom uspijehu, iz neuspjeha pokušajte naučiti što više.
U slučaju napada panike, pokušajte se preokupirati drugim mislima. Borite se protiv misli koje Vam izazivaju taj osjećaj straha. Preporučam Vam da naučite neke tehnike opuštanja, radite ih doma, informirajte se o njima i pokušajte ih primjeniti kad dođe do stresne situacije. Iznenadili biste se koliko mi samo možemo smanjiti svoj stres i utjecati na to koliko će nas pogoditi ili ne. Nemojte olako odustati. Napišite si - ja to mogu. Svaki put kad posustanete, pročitajte poruku koju ste sami sebi napisali i krenite dalje. Nemojte biti prestrogi prema sebi. Počnite sami cijeniti svoj trud.
Razumijem da Vam je bio veliki šok preći s radnog mjesta na kojem ste bili zadovoljni na posao gdje se ne osjećate dobro. Ako ste tako odlučili, da radite taj posao, ostanite tu - ali niste sasvim nemoćni - možete se i dalje prijavljivati za poslove koji Vam se sviđaju. Samim time, imat ćete osjećaj da radite na tome da Vam bude bolje. Nemojte odustajati. Radite na tome da budete sretniji i zadovoljniji.
Izvan posla, u slobodno vrijeme, pokušajte se baviti nečime što Vas opušta, što vas čini sretnom. Sami se potrudite da se što više smijete i budete sretni. Uživajte u malim stvarima oko sebe, iznenadili biste se koliko ih ima!
Želim Vam puno sreće u situacijama koje Vas očekuju i traženju svoje sreće!

Katarina Friščić, dipl. sociolog