Kako je Anka Slonjšak u pet godina mandata utjecala na položaj osoba s invaliditetom u Hrvatskoj

Imenovanjem Anke Slonjšak za pravobaniteljicu, osobe s invaliditetom dobile su zastupnika koji je uvijek na njihovoj strani, i onda kad su razne institucije protiv njih zato jer nemaju novaca, nemaju znanja ili ne znaju kako s njima razgovarati

U ponedjeljak  9. prosinca stručnjaci koje prate ostvarivanje prava osoba s invaliditetom govorit će o doprinosu pravobraniteljice Anke Slonjšak koja je i sama osoba s invaliditetom. Usto, osobe s invaliditetom govorit će kako je rad pravobraniteljice utjecao na njihov život. Pozivamo vas da dođete poslušati njihov glas.
Okrugli stol s temom “Zaštita praćenje i promicanje prava i interesa osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj“ održat će se 9. prosinca Anka Slonjšak, jedina pravobraniteljica za OSI u Europi koja je i sama osoba s invaliditetomod 10 do 13 sati u hotelu Westin, Izidora Kršnjavog 1.

U vrijeme kad se govori o osobama s lažnim invaliditetom kao posljedici raznih anomalija u hrvatskom društvu, zaboravljene  su osobe koje zbog teškoća u kretanju, intelektualnih, psihosocijalnih teškoća ili teškoća u komunikaciji zbog gluhoće ne mogu ni izaći iz svojih domova, a oko 6.800 njih smjestili smo daleko od očiju. Ljudima koji žive zaboravljeni u sobama nalik bolničkim, nekad i bez ikakvih osobnih stvari ili tek sa nekoliko cigareta skrivenih pod krevetom, trebao je glas.
Osobe s invaliditetom, nevidljivi građani Hrvatske, dobili su svoju pravobraniteljicu i svoj glas kad je prije pet godina imenovana prva pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak. Njezinim imenovanjem dobili su zastupnika koji je uvijek na njihovoj strani, i onda kad su razne institucije protiv njih zato jer nemaju novaca, nemaju znanja ili ne znaju kako s njima razgovarati.
Sudionicima skupa obratit će se potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne skrbi Milanka Opačić, a putem video veze izlagačima će se pridružiti i Shuaib Chalklen, posebni izvjestitelj UN-a za prava osoba s invaliditetom.
Za dodatne informacije javite se na broj: 099/44 222 03.
In-Portal

Foto: Mladen Kristić, Sanjin Strukić/PIXSELL