Reforma Crkve: Papa Franjo osniva povjerenstvo za sprječavanje pedofilije

Neka papinska vijeća će biti ukinuta, a neka spojena. Zatim se želi ujediniti razne centre troškova, odnosno troškove kontrolirati na jednom mjestu - možda uvođenjem neke vrste ministarstva financija kao u državama, ali i znatno smanjiti broj zaposlenika u Vatikanu

Reforma kurije se još izučava, a radi se osjetljivom pitanju pa su za radikalne promjene potrebni mjeseci, objasnio je kardinal Seán Patrick O'Malley, nadbiskup Bostona i član kardinalskoga vijeća od osam članova koju je imenova papa Franjo za reforme u Vatikanu.

Osmočlana komisija imala je drugo zasjedanje protekla tri dana, a nastavit će radom u veljači. Sastancima s kardinalima (Oscar Rodriguez Maradiaga, Giuseppe Bertello, Francisco Errázuriz Ossa, Oswald Gracias, Reinhard Marx, Laurent Monsengwo Pasinya, O’Malley i George Pell, be biskup Marcello kao tajnik) sudjelovao je i Franjo.

Među glavnim točkama reforme je smanjenje uloge i broja ljudi državnog tajništva, koje će postati ''papinsko tajništvo“ za koordinaciju između dikasterija.

Neka papinska vijeća će biti ukinuta, a neka spojena. Zatim se želi ujediniti razne centre troškova, odnosno troškove kontrolirati na jednom mjestu - možda uvođenjem neke vrste ministarstva financija kao u državama, ali i znatno smanjiti broj zaposlenika u Vatikanu. No o tome, kao i o vatikanskoj banci IOR, kardinalska komisija će ponovno raspravljati u veljači (od 17. do 19.).

Nakon sadašnjeg sastanka papa Franjo je odlučio osnovati posebno povjerenstvo za zaštitu djece.

To tijelo bi trebalo savjetovati Papu u vezi zauzimanja Svete Stolice u zaštiti djece, i u pastoralnoj pozornosti prema žrtvama zlostavljanja, najavio je kardinal O'Malley. Praktički će ta komisija, čiji sastav i čiju nadležnost će odrediti Papa posebnim dokumentom, djelovati kako bi spriječili pedofilske pojave.

VLM